Bănci și Asigurări

Australienii de la QBE intra pe piata asigurarilor

03.12.2007, 17:42 25

Grupul australian QBE, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata asigurarilor la nivel mondial, a fost autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa infiinteze o sucursala pe piata locala prin intermediul companiei din Marea Britanie QBE Insurance Ltd.
Sucursala a fost infiintata in baza dreptului de stabilire, care permite companiilor din spatiul Uniunii Europene sa intre mai usor pe alte piete din UE. Un alt grup care a intrat in acest mod pe piata locala a asigurarilor este Coface (Franta), care vinde asigurari de credite comerciale.
Sucursala locala a australienilor de la QBE este condusa de Gabriel Sauer, fostul director de asigurari maritime si de aviatie al Asiban. Un alt angajat al grupului pe piata locala este Mihai Lucanu, underwriting manager, care a lucrat timp de opt ani in cadrul AIG Romania, ultima pozitie ocupata fiind cea de manager de asigurari financiare.
QBE este cel mai mare grup de asigurari din Australia si unul dintre primele 25 la nivel mondial, cu reprezentante in 44 de tari si peste 10.000 de angajati. Primele brute subscrise de grup au fost de 10,4 miliarde de dolari in 2006, cu 10% mai mari decat in anul anterior, cresterea datorandu-se in principal achizitiilor. Profitul net a crescut cu 36%, la aproape 1,5 miliarde de dolari.
In trecut, australienii au incercat sa intre pe piata romaneasca prin achizitii, insa toate negocierile au esuat. In 2001, QBE a incercat sa cumpere compania de asigurari Ardaf.
QBE si Coface sunt singurii asiguratori straini care au infiintat sucursale pe piata locala in baza dreptului de stabilire, ceilalti 148 de asiguratori care au notificat CSA cu privire la intentia de a activa in Romania au ales sa vanda asigurari din strainatate, in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor. Printre companiile de asigurari care au notificat cel mai recent autoritatea de supraveghere se numara Wealth Assurance AG (Liectehstein) si Allianz Slovenska (Slovenia).
Piata asigurarilor ar putea ajunge pana la sfarsitul anului la 2 miliarde de euro, in crestere cu 23% fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO