Bănci și Asigurări

Austrecii si olandezii au pompat cei mai multi bani in leasing si consum

Austrecii si olandezii au pompat cei mai multi bani in leasing si consum
02.07.2009, 17:17 43

 

Austria si Olanda sunt cei mai mari creditori ai companiilor de leasing si credite de consum, care au luat finantari de circa 17,3 miliarde de lei (4,7 mld. euro) de pe aceste piete anul trecut, arata raportul BNR asupra stabilitatii financiare, publicat recent.
Astfel, institutiile financiare nebancare (IFN), reprezentate in cea mai mare parte de firmele de leasing si cele de credite de consum, dar si de cele de factoring, de credite ipotecare, case de amanet, case de ajutor reciproc (CAR) si altele, au contractat credite in valoare de 10,8 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro) de pe piata austriaca in 2008. Austria este cel mai mare creditor in conditiile in care primele firme de leasing de pe piata sunt detinute de austrieci, cum ar fi Porsche Leasing, BCR Leasing sau VB Leasing, care se imprumuta de la actionari. Leasingul financiar are o pondere de 80% in totalul finantarilor acordate de IFN.
Aceste credite sunt utilizate mai departe in activitatea de finantare a clientilor, soldul imprumuturilor acordate de IFN fiind de 36,9 miliarde de lei (9,5 mld. euro) la sfarsitul anului trecut.
"Spre deosebire de institutiile de credit, IFN nu pot atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public. Imprumuturile primite de la institutiile financiare rezidente sau nerezidente reprezinta principala sursa de fonduri pentru sustinerea activitatii de creditare de catre IFN. Prin urmare, situatia lichiditatii existente pe piata financiara interna si internationala afecteaza in mod direct potentialul de crestere a sectorului IFN", se arata in raportul BNR.
Din Olanda IFN-urile au luat imprumuturi de 6,5 miliarde de lei (1,8 mld. euro) anul trecut, din Romania - 5,8 miliarde de lei (1,6 mld. euro), din Franta 3,1 miliarde de lei (800 mil. euro), din Luxemburg 2,3 miliarde de lei (600 mil. euro), iar din Gracia - 2,2 miliarde de lei (aproape 600 mil. euro). De asemenea, IFN s-au imprumutat din Marea Britanie (2,1 mld. lei), Elvetia (1,1 mld. lei), Suedia (1 mld. lei) si Ungaria (600 mil. lei).
"Actionariatul strain a facilitat accesul direct al IFN la sursele externe de creditare pentru sustinerea activitatii, ponderea datoriei externe in totalul datoriei sectorului IFN fiind de peste 80%, din care o cincime a fost contractata pe termen scurt. La nivelul sectorului, doar 25% din totalul IFN au atras resurse direct de pe piata internationala. Distributia pe scadente arata ca aproximativ 21% din totalul datoriei existente la 31 decembrie 2008 avea o maturitate initiala mai mica de un an", se arata in raport.
BNR atrage atentia asupra cresterii riscului de credit in activitatea IFN-urilor, din cauza deprecierii leului, care a dus la cresterea ratelor platite de clienti, in conditiile in care cea mai mare parte a finantarilor acordate de aceste companii sunt in euro, ceea ce mai departe a generat majorarea ponderii restantelor. In cazul companiilor de leasing, de exemplu, de la sfarsitul anului trecut a crescut foarte mult numarul clientilor care intorc masinile la finantatori deoarece nu isi mai pot plati ratele.
"In cazul leasingului financiar, cresterea volumului bunurilor reposedate poate diminua probabilitatea de recuperare integrala a capitalului, prin revanzarea obiectului debitului, in special in cazul contractelor in cadrul carora avansul solicitat a avut o valoare redusa", se spune in raportul BNR. Aceasta inseamna ca anul acesta ar putea creste pierderile firmelor de leasing, atat din cauza majorarii provizioanelor, cat si din cauza vanzarii in pierdere a unei parti din bunurile recuperate de la rau-platnici. In 2008, potrivit raportului BNR, profitul net agregat al IFN a fost de 240 mil. lei, iar pierderea - de 617 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO