Bănci și Asigurări

Austriacul care controlează cea mai mare bancă din România: “M-am uitat prin arhiva de la Bancorex. Am fost puţin naivi”

Austriacul care controlează cea mai mare bancă din...
25.01.2014, 22:00 8325

Ziarul Financiar a publicat săptămâna aceasta un interviu cu Andreas Treichl, CEO-ul grupului austriac Erste Group, care controlează 93,6% din acţiunile BCR, cel mai mare creditor al României.

 

Principalele declaraţii ale lui Andreas Treichl:

 

Spurny (CEO BCR) este unul dintre cei mai buni bancheri pe care i-am întâlnit în cariera mea. Se pricepe şi la business, ştie şi controlling, şi contabilitate. Ştiu că sunt unii care nu-l plac, dar pe mine n-o să mă facă nimeni să spun ceva de rău despre Spurny.

În cinci ani sper că BCR va avea un portofoliu foarte echilibrat între corporate şi retail. În niciun caz nu iese de pe piaţa corporate, pentru că nici n-are cum.

M-am uitat prin arhiva de la Bancorex. Am fost puţin naivi la acest capitol şi asta ne-a costat, dar acum am depăşit problemele.

Mă aştept ca Mugur Isărescu să rămână la BNR încă cinci ani. Are o reputaţie foarte bună la nivel internaţional şi se pricepe foarte bine la ceea ce face. Nici vorbă de pensionare la 65 de ani. (Andreas Treichl şi Mugur Isărescu sunt colegi în Comisia Trilaterală).

Astăzi chiar mai mult decât în 2000 cred că regiunea are de departe cel mai bun potenţial din Europa. Singurul factor care poate ruina această poziţie este politicul, dar sper că nu o va face.

Înainte băncile o duceau bine pentru că oamenii nu înţelegeau formarea preţului şi nu prea puneau întrebări. Era mai uşor de acoperit ineficienţe prin preţ. Dar vremurile acelea s-au dus: acum clientul vrea să ştie exact pentru ce plăteşte şi trebuie să-i creezi valoare dacă vrei să-l păstrezi.

Citiţi aici interviul integral cu şeful Erste.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO