Bănci și Asigurări

Austriecii aduc 200 mil. €, dar si noi manageri la Volksbank

28.03.2010, 23:03 16

Actionarii austrieci ai Volksbank, un jucator de top zece pepiata locala, au decis sa majoreze capitalul bancii cu 200 mil.euro si sa inlocuiasca actuala echipa de conducere in frunte cupresedintele Gerald Schreiner.

Schreiner anuntase inca din decembrie anul trecut ca Volksbankisi va majora capitalul cu 200 mil. euro, prin transformarea unorlinii de finantare in capital, termenul inaintat de el atunci fiindfebruarie 2010. Pana in prezent numele noului presedinte al banciinu a fost facut public, acesta urmand sa primeasca aprobarea BNRpentru a-si prealua atributiile.

"Dupa anii de crestere economica intensiva, grupul Volksbankincepe un nou capitol, vine cu un nou aport la capital si seconcentreaza pe consolidarea pozitiei de top pe care o ocupa inprezent", au precizat oficialii bancii.

Efectiv, capitalul social al Volksbank va fi majorat cu 163,2mil. lei (circa 40 mil. euro), de la 377,1 mil. lei la 540,3 mil.lei prin emiterea a peste 1,25 miliarde de de actiuni ordinare sipreferentiale cu o valoare nominala de 0,1 lei fiecare. Emiterea deactiuni se va face insa cu o prima de emisiune de 0,4 lei pentrufiecare actiune, valoarea totala a primei fiind de 652,8 mil. lei(circa 160 mil. euro), au explicat oficialii bancii. Astfel, sumatotala varsata ajunge la 816 mil. lei (200 mil. euro).Volksbank seafla pe locul trei in clasamentul dupa active al bancilor, cu ocota de piata de 6,6%, ceea ce inseamna active de 5,2 mld. euro. Indoar cinci ani, banca a urcat de la jumatatea clasamentului pana pelocul trei in sistemul bancar, crescand aproape exclusiv pecreditul ipotecar.

Cresterea agresiva a Volksbank a generat in repetate randuricontroverse pe piata, existand asteptari ca banca sa se confruntecu probleme legate de deteriorarea portofoliilor de credite.

Dupa contabilitatea locala, Volks bank se numara printreputinele banci de talie mare care s-au confruntat cu pierderi anultrecut.

In presa internationala au aparut recent speculatii potrivitcarora grupul Oesterreichische Volksbanken, care controleazaindirect Volksbank Ro mania, si-ar putea vinde operatiunile dinEuropa de Est pentru 1,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO