Bănci și Asigurări

Austriecii de la Uniqa se aşteaptă la o stagnare a afacerilor

08.07.2010, 23:23 22

Uniqa, unul din primii zece asigurători de pe piaţa locală, seaşteaptă la o stagnare a afacerilor anul acesta la nivelul din2009, de 497 mil. lei, potrivit lui Alfred Vlcek, vicepreşedintelecompaniei.

"Piaţa de asigurări generale cred că va scădea cu 6-8% anulacesta, dar estimez că Uniqa îşi va menţine primele brute subscrisela nivelul anului trecut. Noi avem mulţi transportatori înportofoliu şi am observat că businessul lor a început să crească,ceea ce este un semn bun", a declarat Vlcek.

El afirmă că începând cu anul acesta compania încearcă să îşiechilibreze portofoliul, în sensul creşterii ponderii clienţilorcorporate.

"Ne bazăm pe relaţia pe care o avem cu investitorii austrieci.Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România, suntpeste 5.500 de companii cu capital majoritar austriac."

În prezent, asigurările auto, vândute în special clienţilor deretail, reprezintă 85% din portofoliul Uniqa. Vicepreşedintelecompaniei spune că obiectivul pentru 2010 este reducerea ponderiiacestui segment la 80% şi creşterea asigurărilor non-auto la 20%,în special prin atragerea de noi clienţi corporate. Uniqa Asigurărieste controlată de grupul austriac cu acelaşi nume. Recent,austriecii au intrat şi pe piaţa asigurărilor de viaţă, printransformarea fostei companii de asigurări agricole Agras în UniqaAsigurări de Viaţă.

"Lansarea oficială a companiei de asigurări de viaţă va avea locîn toamnă. Avem un parteneriat de bancassurance cu Raiffeisen Bankpe partea de asigurări generale şi vom colabora şi la vânzarea deasigurări de viaţă", a mai spus Vlcek.

Austriecii de la Uniqa deţin un pachet de acţiuni şi la AstraAsigurări, de 27%, cumpărat în 2005 cu 10 mil. euro. Potrivit unorsurse din piaţă, Uniqa urmează să vândă acest pachet acţionaruluimajoritar al Astra, omul de afaceri Dan Adamescu. Tranzacţiaurmează să fie finalizată până la sfârşitul anului.

Grupul Uniqa a preluat compania Uniqa Asigurări (fost Unita) înprimăvara lui 2008, vânzător fiind grupul austriac ViennaInsurance. La momentul achiziţiei, Unita era acţionarul majoritaral Agras, astfel încât austriecii au cumpărat de fapt douăcompanii. În 2009 Uniqa Asigurări a înregistrat un profit de 2,5mil. lei, după ce în anul anterior a avut o pierdere de 143 mil.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO