Bănci și Asigurări

Austriecii de la Volksbank au pierdut 36 de milioane de euro anul trecut

Austriecii de la Volksbank au pierdut 36 de milioane de euro anul trecut

Autor: Ciprian Botea

06.03.2011, 23:53 39

Volksbank International, care deţine a opta bancă locală dupăactive, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 36 mil. eurodin operaţiunile desfăşurate în România, a declarat FriedhelmBoschert, directorul executiv al băncii, într-un interviu acordatunei publicaţii a grupului austriac şi preluat de Reuters.

Contactaţi de ZF reprezentanţii Volksbank România nu au comentataceste informaţii, precizând doar că datele prezentate la Vienasunt preliminare, rezultate auditate urmând să fie publicate lasfârşitul acestei luni.

Banca locală este singura subsidiară a Volksbank Internationalcare a înregistrat un rezultat negativ anul trecut, grupul austriacobţinând profit în toate celelalte nouă ţări din regiune în careoperează. Câştigurile obţinute pe alte pieţe nu au putut însă săcompenseze minusul de la Bucureşti, astfel că la nivel agregatVolksbank International a avut o pierdere de 21,8 mil. euro.România este cea mai mare piaţă externă pentru austrieci,concentrând circa o treime din activele grupului.

Austriecii de la Oesterreichische Volksbanken se află în prezentîn negocieri pentru vânzarea Volksbank International - divizia careadministrează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est alegrupului - în discuţii fiind implicată banca rusească Sberbank, darşi fondul de investiţii CIC, deţinut de statul chinez.

Deşi Volksbank International a constituit anul trecutprovizioane de 238 mil. euro pentru acoperirea creditelorneperformante, Boschert spune că este "încrezător" că banca vatrece pe plus în 2011.

Volksbank România s-a confruntat cu pierderi în ultimii doi anipe fondul nerecuperării creditelor, după ce în anii de creştereeconomică s-a extins aproape exclusiv pe seama vânzării de crediteipotecare. Datorită creşterii agresive Volksbank ajunsese lasfârşitul lui 2008 pe locul trei în clasamentul băncilorlocale.

Banca a coborât pe locul opt la sfârşitul lui 2010 după ce apierdut aproximativ un punct procentual din cota de piaţă înultimii doi ani şi a ajuns la active de 19,8 miliarde lei (4,6 mld.euro).

Volksbank se pregăteşte în prezent să reia vânzarea de credite,care a fost suspendată mulă vreme din cauza problemelor legate decreditele aflate în sold. Ponderea creditelor neperformanteajunsese la 25% din total în martie anul trecut. Austriecii au adusla începutul anului trecut 200 mil. euro la capitalul băncii localeşi au înlocuit echipa de management, din cauza pierderilorînregistrate în 2009. Pierderea netă de anul trecut, de 36 mil.euro, anunţată de Boschert este calculată după standardeleinternaţionale de contabilitate (IFRS). Conform standardelor locale(RAS), mult mai stricte în privinţa provizioanelor constituitepentru acoperirea creditelor neperformante, Volksbank înregistra opierdere de 460 mil. lei (circa 107 mil. euro) după primele nouăluni din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO