Bănci și Asigurări

Aviva si-a marit capitalul cu 5,4 mil. euro

31.01.2006, 19:56 11

Compania de asigurari de viata Aviva si-a majorat la sfarsitul anului trecut capitalul social cu 5,4 mil. euro (19,5 mil. lei), pana la circa 22,9 mil. euro (peste 82,7 mil. lei).

"Am facut aceasta operatiune pentru a consolida business-ul", spune Giliola Ignat, brand communications manager la Aviva. Compania a incheiat anul 2004 cu o pierdere de circa 2,2 mil. euro (8,97 mil. lei) si estimeaza ca va obtine pierderi si pentru 2005.

In primele noua luni ale anului trecut, asiguratorul a inregistrat afaceri de 10,7 mil. euro (circa 38,8 mil.lei), in crestere cu 91% fata de aceeasi perioada din 2004. Compania inca nu a dat publicitatii rezultatele financiare pentru anul trecut.

Reprezentantii Aviva au spus ca in curand vor lansa doua produse noi, fara a da mai multe detalii despre acestea.

Pe langa politele clasice de asigurare de viata, Aviva administreaza si zece programe de investitii unit-linked in lei, euro si dolari. In ultimul an, cel mai mare randament l-a avut programul de investitii RON Practic Plus, pretul unui unit crescand cu 17,36%.

Un sfert din fondurile administrate de acest program sunt investite in actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): BRD-SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta si Petrom, in fiecare emitent fiind investite cel mult 5% din active.

Restul fondurilor sunt plasate in obligatiuni de stat, care au o pondere de 71% in portofoliu si obligatiuni corporatiste, cu o pondere de 4%. La sfarsitul anului trecut, activele programului de investitii RON Practic Plus se ridicau la 5,4 mil. lei (aproape 1,5 mil. euro).

Dintre companiile de asigurari care administreaza programe de asigurare unit-linked, doar ING Asigurari de Viata mai investeste in companii cotate la BVB.

Un alt program de investitii al Aviva care a inregistrat in ultimele 12 luni un randament peste rata inflatiei este programul Suprem in euro, pretul unui unit crescand cu 16,99%.

Pretul unit-urilor celorlalte programe a inregistrat fie randamente sub rata inflatiei, de 8,6% in 2005, fie scaderi.

Ceilalti jucatori de pe piata asigurarilor unit-linked sunt ING Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac si Interamerican.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO