Bănci și Asigurări

AXA Life Insurance vede primii bani de la noul acţionar: 4 mil. €

Autor: Angela Placinta

19.09.2010, 23:49 68

Gigantul francez de asigurări AXA a început să aducă bani încompania pe care a preluat-o la sfârşitul anului trecut, AXA LifeInsurance (fosta Omniasig Life), capitalul social al acesteia fiindmajorat cu 3,7 milioane de euro (15,4 milioane de lei).
Potrivit unui anunţ publicat în Monitorul Oficial, noul acţionar amajorat capitalul social al asigurătorului de la 36,4 milioane delei la 51,8 milioane de lei.
Compania avea nevoie de capital, în condiţiile în care anul trecuta înregistrat o pierdere de 14,2 milioane de lei (3,4 milioane deeuro), în creştere cu 38% faţă de anul anterior. Pierderilecompaniei reprezintă mai mult de jumătate din veniturile dinprimele brute subscrise, care au fost de 25,8 milioane de lei (6,1milioane de euro) în 2009, în scădere cu 49% comparativ cu anulanterior.

Gigantul AXA, cu venituri de 49,9 miliarde de euro în primajumătate a acestui an, a stat cu ochii pe piaţa românească deasigurări timp de mai mulţi ani, dar abia la sfârşitul anuluitrecut a reuşit să facă o achiziţie. Francezii au cumpărat OmniasigLife de la grupul austriac Vienna Insurance, cel mai mare jucătorde pe piaţa locală de asigurări, care deţine companiile Omniasig,Asirom, BCR Asigurări şi BCR Viaţă.
Omniasig Life este unul dintre cei mai mici jucători din piaţaasigurărilor de viaţă, dar avantajul pentru francezi a fost faptulcă le-a permis intrarea pe piaţa locală, pentru ca ulterior aceştiasă implementeze un plan de dezvoltare. Primul şi unul dintre ceimai importanţi paşi ai planului de dezvoltare al fostei OmniasigLife este aducerea pe poziţia de preşedinte a Violetei Ciurel,fostă şefă a ING Viaţă şi fost manager în cadrul grupului olandezING (a lucrat mulţi ani la sediul central din Amsterdam). VioletaCiurel a înlocuit-o pe croata Zlatka Cular, care a condus companiade la sfârşitul lui 2007.

Piaţa asigurărilor de viaţă şi-a mai revenit anul acesta, după ceîn 2009 a înregistrat o scădere de 13%. Astfel, în primele şapteluni din acest an subscrierile totale pe asigurări de viaţă au fostde 961 de milioane de lei, cu 4,8% peste nivelul din aceeaşiperioadă a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supravegherea Asigurărilor. Vânzările au fost susţinute de poliţele de tipunit-linked (asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii),care au înregistrat creşteri de două cifre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO