Bănci și Asigurări

Banc Post: grecii separa conducerea executiva de cea administrativa

15.04.2004, 00:00 84



Vicepresedintele Banc Post Ioannis Pechlivanidis va prelua conducerea bancii, dupa ce actionarii vor decide, la 29 aprilie, separarea functiei executive de cea administrativa.



Potrivit unor surse din actionariatul institutiei de credit, conducatorii bancii vor fi directorul general executiv si directorul general executiv adjunct.



Presedintele consiliului de administratie, Elena Petculescu, nu va mai avea atributii executive. Petculescu va pastra pozitia de presedinte al consiliului.



Pechlivanidis a fost numit vicepresedinte de actionarul majoritar, banca elena EFG Eurobank Ergasias, care detine 53,25% din capitalul Banc Post.



Totodata, actionarul majoritar va alege un nou reprezentant in consiliul de administratie in locul vicepresedintelui Niculae Dumitrache, care a demisionat.



Grecii de la Eurobank au inceput sa preia cate putin din Banc Post inca din 2000 cand au preluat mai intai un pachet de 26,25% din Banc Post de la GE Capital, apoi pachetul detinut de Banco Portugues de Investimento (BPI).



Ceilalti actionari sant GE Capital - 8,75% din capital, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) - 30% in cote egale de cate 6%, precum si salariatii si pensionarii bancii, care detin 8% din actiuni.



La sfarsitul anului trecut, banca si-a majorat capitalul social de la 664 miliarde de lei la 1.176 miliarde de lei (circa 29,6 milioane euro), prin incorporarea unor rezerve in valoare de 512,1 miliarde de lei (12,9 milioane euro).



Printre actionari ar putea sa se numere si International Finance Corporation si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Cele doua institutii financiare internationale au optiunea de a converti in actiuni doua credite in valoare de cate opt milioane de dolari.



Desi termenul initial pentru conversie a expirat anul trecut, EFG Eurobank Ergasias a cerut amanarea operatiunii. Solicitarea investitorilor greci a avut in vedere raportul de adecvare a capitalului mult prea mare. Pentru a-si pastra participatia majoritara, Eurobank Ergasias ar fi fost nevoita sa participe la cresterea capitalului, investitie nejustificata de rezultatele bancii.



Potrivit pesedintelui Banc Post, profitul brut obtinut anul trecut s-a ridicat la 538 miliarde lei (14,3 milioane euro), in timp ce rezultatul net s-a cifrat la 455 miliarde lei (12,1 milioane de euro).



Tonul la separarea functiilor administrative de cele executive a fost dat de francezii de la Societe Generale in 1999 cand au preluat controlul Bancii Romane pentru Dezvoltare. Apoi, treptat si alte banci au decis ca membrii CA sa nu se mai implice in partea administrativa a bancii. De fapt, acesta a fost si unul dintre subiectele aprig discutate in ultima perioada in subiectul BCR. Oficialii BERD si IFC au cerut ca cele doua functii sa fie clar delimitate iar conducerile sa fie asigurate de doua persoane diferite si nu doar de una asa cum viza autoritatile romane.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO