Bănci și Asigurări

Banc Post isi incerca puterile pe piata creditelor imobiliare

03.06.2003, 00:00 12

Piata creditelor imobiliare si banii care se pot face pe acest segment atrage -vizibil sau mai putin vizibil - aproape orice banca.
Expusa destul de mult pe piata de retail, ajutata si de o retea de sucursale dezvoltata -155 - Banc Post a decis sa intre pe aceasta piata cu o faza pilot a unui program de finantare pentru investitii imobiliare.Suma maxima a creditului, care se acorda pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, este de 50.000 euro (sau echivalentul acestei sume in dolari sau lei).
Dobanda anuala perceputa este in prezent de 8,5% pentru creditele in euro, de 8,25% la cele in dolari si de 23% pentru creditele in lei.  Dobanda este variabila si se modifica in functie de miscarile pietei. In afara de dobanda banca mai percepe un comision de acordare si gestiune a creditului de 2%.
Garantia de baza a creditului ipotecar este locuinta cumparata,  care se construieste, extinde, consolideaza sau reabiliteaza, impreuna cu terenul aferent.
Solicitantii unui astfel de imprumut trebuie sa aiba contract de munca pe perioada nedeterminata sau sa realizeze venituri din activitati independente de cel putin 2 ani; pot beneficia de credite si angajatii pe perioada determinata din institutiile bugetare daca, in conformitate cu legislatia in vigoare, acestia  nu pot fi angajati decat pe perioada determinata.
Creditele ipotecare acordate de Banc Post au o serie de caracteristici. Astfel, acestea pot fi eliberate integral sau in transe (pe o durata care nu poate depasi un an de la data incheierii contractului de credit), in ultimul caz clientul putand beneficia de o perioada de gratie pentru rambursarea creditului, pana in luna urmatoare ultimei transe.
Produsul include si doua polite de asigurare: una de viata, pentru imprumutat si una pentru garantiile creditului, costul asigurarilor fiind achitat initial de banca si ulterior, in rate , de catre client.
La acordarea creditului se iau in calcul si veniturile sotiei/sotului.
Programul pilot se desfasoara in prezent in judetele Arad, Dambovita,  Botosani si in municipiul Bucuresti, urmand ca in scurt timp programul de credit ipotecar sa se extinda in intreaga retea teritoriala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO