Bănci și Asigurări

Banc Post: plus 39,4 mil. euro la capitaluri proprii

06.12.2004, 00:00 22



Banc Post a obtinut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un imprumut in valoare de 20 de milioane de euro, cu o scadenta de 11 ani, destinat finantarii creditelor ipotecare. Banca opereaza, de asemenea, o majorare de capital social de 19,4 milioane de euro.



Acordul reprezinta cea de-a doua finantare de acest gen acordata de BERD pentru banca romaneasca.



Potrivit presedintelui Banc Post, Elena Petculescu, din prima transa de 20 de milioane de euro, au fost acordate credite ipotecare pentru aproximativ 2.000 de persoane. Petculescu, a adaugat ca la nivelul bancii au fost aprobate alte 5.000 de imprumturi ipotecare.



Totodata, Jean-Marc Peterschmitt, director diviziei Bank Lending din cadrul BERD, a aratat ca din plasamentele bancii europene pe piata romaneasca, totalizand 2,5 miliarde euro, peste 600 de milioane euro reprezinta investitii in domeniul financiar. "Pentru creditele ipotecare finantarile acordate de BERD au totalizat 115 milioane euro. Rolul nostru este sa asiguram fondurile pe teremn lung necesare dezvoltarii pietei creditului pentru locuinte", a afirmat Peterschmitt.



Oficialul BERD subliniaza ca ponderea creditelor ipotecare in PIB, respectiv 7%, se afla mult sub nivelul consemnat in tarile Europei Centrale. Astfel, el estimeaza continuarea trendului de crestere puternica a acestui segment de finanatare. In opinia lui Peterschmitt, piata romaneasca a atins un volum critic al creditelor ipotecare standardizate care sa permita securizarea lor si obtinerea de noi lichiditati destinate finantarii sectorului imobiliar.



Totodata, capitalul social al Banc Post a crescut cu 25,86 milioane de dolari (19,3 milioane de euro), prin aport in numerar in suma de 9,86 milioane de dolari si conversia a doua imprumuturi de cate opt milioane de dolari, acordate in 1998 de BERD si IFC.



"In cadrul primei etape de majorare a capitalului social au subscris aproape toti actionarii existenti, cu exceptia unor persoane fizice care reprezinta 1,36% din actiuni", a mai declarat Elena Petculescu.



Banca are in prezent un capital social de 41,4 milioane de dolari (30,8 milioane de euro).



Actionarii Banc Post au aprobat la sfarsitul lui octombrie conversia in actiuni a doua imprumuturi de cate 8 milioane dolari de la BERD si IFC.



Conversia efectiva a fost aprobata de Consiliul de Administratie al bancii in sedinta de joi, 2 decembrie. Institutiile internationale au preluat astfel fiecare cate un pachet de 7,28% din capitalul bancii.



Procesul de transformare a imprumuturilor in actiuni face parte dintr-o operatiune de majorare a capitalului cu 26 milioane dolari, in cadrul careia actionarii actuali au putut subscrie titluri in valoare de 10 milioane dolari.



Sumele ramase nesubscrise, respectiv 136.000 de dolari, vor putea fi acoperite, in urmatoarele 14 zile, de actionarii care si-au achitat in prima etapa toate actiunile ce reveneau prin exercitarea dreptului de preemtiune.



Actionarul majoritar al bancii, grupul EFG Eurobank, a subscris intreaga suma care-i revenea, respectiv 5,85 milioane de dolari, corespunzatoare unei participatii de 58,59%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO