Bănci și Asigurări

Banc Post se va uita foarte atent la companiile mari

13.01.2004, 00:00 16



Strategia pe segmentul de corporate a Banc Post in urmatorii trei ani va pune un accent deosebit pe activitatea cu companiile mari si foarte mari, va viza o crestere a rentabilitatii utilizarii capitalurilor de 4-5 ori si, nu in ultimul rand, o dublare, de la an la an, a portofoliului de credite.



"Recent s-a aprobat strategia pe urmatorii trei ani pentru segmentul persoane juridice. In esenta aceasta vizeaza o crestere foarte puternica pe segmentul de companii mari, si cum ne-am miscat in ultimele doua luni ne face sa credem ca nu vom avea probleme, si o crestere moderata, respectiv o reasezare pe segmentul de companii medii si mici. In paralel vom regandi modelul de business, de a face afaceri, pe acesta din urma", a comentat pentru ZF Doru Lionachescu, vicepresedinte al Banc Post, responsabil pe partea de corporate.



El spune ca, in acelasi timp, se va urmari cresterea rentabilitatii utilizarii capitalurilor de 4-5 ori in intervalul vizat, si o dublare anunala a portofoliului de credite.



Portofoliul de credite era la sfarsitul anului trecut de 130 milioane de euro, in crestere, pe partea de companii mari, cu circa 50% (in termeni reali) fata de jumatatea anului 2003.Semestru al doilea al anului trecut a fost primul de activitate plina pe partea de corporate cu o conducere noua.



Potrivit presedintelui bancii, Elena Petculescu, Banc Post a realizat, in 2003, un profit brut de 538 mld. lei (14,3 mil. euro), respectiv un profit net de 455 mld. lei (12,1 mil. euro),



"Rezultatele sunt foarte bune avand in vedere ca au fost depasite obiectivele stabilite prin bugetul de venituri si cheltuieli, adica 385 mld. lei profit brut si un profit net de 320 mld. lei", a explicat Elena Petculescu.



La sfarsitul anului trecut, banca si-a majorat capitalul social de la 664 mld. lei la 1.172,7 mld. lei (circa 29,6 mil.euro), prin incorporarea unor rezerve in valoare de 512,1 mld. lei (12,9 mil. euro).



EFG Eurobank Ergasias detine 53,25% din actiunile Banc Post, iar ceilalti actionari sunt GE Capital - 8,75% din capital, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) - 30% in cote egale de cate 6%, precum si salariatii si pensionarii bancii, care detin 8% din actiuni.



Printre actionari se vor numara cel mai probabil si International Finance Corporation si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, in urma conversiei in actiuni a doua credite in valoare de cate opt milioane de dolari. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO