Bănci și Asigurări

Banc Post tinteste un profit de 19,6 mil. euro

07.05.2004, 00:00 23



Bugetul pentru 2004 al Banc Post prevede un nivel al veniturilor de 95 de milioane euro, in crestere cu 45,4% fata de anul trecut. In acelasi timp, conducerea bancii a stabilit ca tinta pentru acest an un profit net de 19,6 milioane euro. Profitul net operational este estimat la 26,5 milioane euro.



Actionarii bancii au probat recent bugetul pe 2004 intr-o forma revizuita fata de proiectiile initiale, ca parte a Planului de Afaceri al Banc Post pentru perioada 2004-2006.



Banca a incheiat exercitiul financiar al anului 2003 cu un rezultat net de 431,1 miliarde lei (circa 10,7 milioane de euro), de doua ori mai mari fata de cele obtinute in 2002. Activele bancii valorau la 31 decembrie 25.406 miliarde lei (635 milioane de euro), in cadrul carora creditele detineau o pondere de 45%.



Banc Post are un capital social de 29,5 milioane euro.



Actionarul majoritar, grupul elen EFG Eurobank Ergasias, detine o participatie de 53,2%, ceilalti actionari fiind GE Capital - 8,75%, precum si salariatii si pensionarii bancii, care detin 8% din actiuni.



BERD si IFC dispun de o optiune de conversie in actiuni Banc Post a unor credite acordate in 1998, in limita a cate 8 milioane de dolari fiecare. Termenul initial pentru conversie a expirat anul trecut, insa Eurobank a cerut amanarea operatiunii, o decizie urmand a fi luata spre sfarsitul acestui an.



La sfarsitul anului trecut, Banc Post gestiona peste 4,8 milioane de conturi pentru un numar de aproximativ 2,6 milioane de clienti, prin intermediul unei retele de 164 de unitati.



Actionarii Banc Post au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute noua structura de conducere a bancii, prin care s-au separat atributiile administrative de cele executive. Primele doua pozitii din conducerea executiva sunt detinute de reprezentantii actionarului majoritar, David Wtason - director general executiv si Andreas Maragkoudakis - director general adjunct. Elena Petculescu ramane presedinte al Consiliului de Administratie, dupa 13 ani in care a cumulat aceasta functie cu atributiile executive.



"Sper ca aceasta noua formula de conducere sa ofere societatii Banc Post si mai multe sanse pentru a duce la capat un plan indraznet de restructurare si modernizare a bancii, atat in domeniul tehnologiei informatice cat si in ceea ce priveste reteaua operationala", afirma Elena Petculescu.



David Watson a detinut functia de director executiv al Piraeus Bank Grecia, intre 1998 si 2001, iar din 2002 a fost consilier al management-ului EFG Eurobank Ergasias pe probleme de extindere a activitatii in Balcani si Director al Diviziei Internationale.



Noul director general adjunct, Andreas Maragkoudakis, cunoaste bine piata bancara romaneasca. In perioada 1996 - 2002, el a fost, succesiv, vicepresedinte al Alpha Bank Romania si director al celei mai mari diviziii de sucursale din Grecia a Alpha Bank. Din 2003, Maragkoudakis a preluat functia de Director Executiv de Management al Riscului in Banc Post.



Pentru preluarea noilor atributii executive, David Watson si Andreas Maragkoudakis urmeaza sa obtina aprobarile legale de la BNR. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO