Bănci și Asigurări

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre: Preţurile internaţionale ale materiilor prime se vor modera în 2022, dar inflaţia, în special cea alimentară, va rămâne ridicată în ţările din regiunea Mării Negre

Banca  pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre:...

Autor: Roxana Rosu

10.02.2022, 13:09 152

Rata inflaţiei a crescut în 2021 în toate ţările din regiunea Mării Negre, pe de-o parte dintr-un efect de bază scăzut, având în vedere nivelul scăzut din primul an de pandemie, iar pe de altă parte din cauza exploziei preţurilor mărfurilor internaţionale, inflaţia urmând să rămână un subiect delicat şi în 2022, mai ales pe zona preţurilor la alimente, arată o analiză realizată de Banca  pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB).

”Recenta creştere a inflaţiei în regiune s-a datorat în primul rând factorilor globali, cum ar fi creşterea preţurilor internaţionale ale mărfurilor. De exemplu, indicele global al preţurilor la alimente calculat de FMI a crescut cu 27% în 2021. Preţurile energiei şi ale metalelor au urcat, de asemenea, contribuind astfel la inflaţie atât prin creşterea preţurilor la combustibili, cât şi prin creşterea costurilor de producţie. Potrivit raportului World Economic Outlook al FMI (ianuarie 2022), sunt preconizate scăderi ale costurilor pentru mâncare şi energie în anii următori. Cu toate acestea, deoarece creşterea preţurilor pentru alimente la nivel mondial nu s-a reflectat în totalitate în preţurile locale, ne putem aştepta la o inflaţie alimentară ridicată în ţările din regiune în cursul anului 2022”, se arată în raport.

Potrivit BSTDB, perspectivele privind inflaţia depind, în mare măsură, de cât de mult reuşesc autorităţile monetare din ţările din regiunea Mării Negre să diminueze aşteptările inflaţioniste şi să reducă presiunile de depreciere a monedei. Majoritatea băncilor centrale din regiune au început deja să înăsprească politicile monetare, iar acestea vor rămâne restrictive pe parcursul anului 2022 şi atât timp cât este necesar pentru ca aşteptările privind inflaţia să fie limitate.

În cursul anului trecut, preţurile internaţionale ale principalelor produse alimentare, cum ar fi grâul, zahărul, uleiurile şi carnea, au crescut cu 35%-50%, alimentând astfel inflaţia la nivel mondial. Un al motor al inflaţiei din regiune a fost creşterea bruscă a preţurilor la energie, în condiţiile în care preţurile internaţionale ale ţiţeiului au crescut cu peste 60%  în 2021, iar cele ale gazelor naturale aproape s-a triplat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO