Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca a facut un profit brut de 13,2 milioane de euro

23.02.2007, 21:12 13

Banca Romaneasca, filiala locala a National Bank of Greece, a obtinut anul trecut un profit brut de 13,2 milioane de euro. Veniturile totale ale bancii au urcat anul trecut cu 30%, pana la 51,1 milioane de euro, potrivit datelor publicate la Atena de banca-mama.
In 2005, banca obtinuse un profit brut de 4 milioane de euro, in timp ce castigul net a fost de 3,6 milioane de euro. Atunci, oficialii bancii au explicat rezultatul slab (in scadere fata de anul precedent) prin cresterea provizioanelor, dupa modificarea cadrului normativ al BNR.
Grecii au reusit sa imbunatateasca sensibil profitabilitatea filialei locale, chiar pe fondul unei extinderi teritoriale agresive: in 2006, Banca Romaneasca a deschis 32 de unitati, ajungand sa opereze in decembrie 76 de agentii si sucursale. Planul de investitii agresive continua si anul acesta, banca avand in plan sa ajunga sa opereze 150 de unitati pana in 2008.
Extinderea teritoriala a sustinut expansiunea rapida a finantarilor: in decembrie, soldul creditelor acordate de Banca Romaneasca a ajuns la 670 de milioane de euro, cu 68% peste nivelul de la sfarsitul lui 2005.
Activele bancii au crescut intr-un ritm similar. Banca Romaneasca a incheiat anul trecut cu active totale de 1,05 miliarde de euro, in crestere cu 71% fata de decembrie 2005. Banca a crescut mai repede decat piata, astfel ca si cota detinuta din totalul activelor din sistem a urcat cu 0,3 puncte procentuale, pana la 2,1%. NBG, care este unul dintre jucatorii de top pe piata elena, a inceput sa investeasca masiv in Banca Romaneasca inca de la inceputul lui 2005, operand mai multe majorari de capital substantiale, in incercarea de a recupera o parte din terenul pierdut. Filiala locala a castigat teren, insa ramane un jucator din esalonul al doilea, pozitionandu-se la sfarsitul anului trecut pe locul 12 intre bancile din sistem. Grecii au incercat sa impulsioneze dezvoltarea pe piata locala prin achizitia CEC, insa oferta lor, unica inaintata in ultima faza a procesului de privatizare, a fost respinsa de Ministerul Finantelor la sfarsitul anului trecut.
Oricum, grecii nu au asteptat rezultatul licitatiei. Banca Romaneasca a trecut la o politica agresiva de creditare, lansand in toamna trecuta credite in monede exotice (franci elvetieni si chiar yeni japonezi), pentru a beneficia de avantajul afisarii unor dobanzi reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO