Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a raportat o creştere a profitului de 35%

Banca Transilvania a raportat o creştere a profitului de 35%

Autor: Ciprian Botea

02.02.2012, 00:02 254

Banca Transilvania, a treia bancă locală după activele de­ţi­nute, a raportat anul trecut un profit net de 132 mil. lei (31 mil. euro), în creştere cu 35% faţă de 2010, datorită chel­tu­ie­li­lor mai mici cu provizioanele aferente creditelor neperformante.

Cheltuielile cu provizioanele au scăzut cu 17% faţă de 2010, până la 532 mil. lei (125 mil. euro), în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante a continuat să crească până la 8,62% din portofoliul total.

"Rezultatele au fost previzibile mai ales că perioada iulie-septembrie 2011 a fost cel mai bun trimestru al băncii din ultimii trei ani", a spus Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie şi unul dintre acţionarii principali ai BT.

Chiar dacă Transilvania este una din puţinele bănci locale care au obţinut profit în perioada de criză şi şi-a atins obiectivele de anul trecut, Robert Rekkers, olandezul care conducea banca de nouă ani, şi-a dat demisia pe neaşteptate la începutul acestui an din cauza unor neînţelegeri cu acţionarii, surse din piaţă afirmând că aceştia nu mai doreau să-i reînnoiască mandatul care expira în luna aprilie.

Activele BT ajungeau la 25,7 mld. lei (circa 6,1 mld. euro) la sfârşitul lunii decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO