ZF 24

Banca Transilvania a raportat un profit de 496 mil.lei în S1, în creştere cu 8%; la nivel de grup, profitul a urcat la 513 mil.lei

Banca Transilvania a raportat un profit de 496 mil.lei...

Autor: Roxana Rosu

10.08.2017, 09:09 9325

Banca Transilvania a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 496 milioane lei, cu circa 8% peste nivelul din perioada similară a anului trecut, în timp ce Grupul Financiar Banca Transilvania a raportat un profit net de 513 milioane lei, cu 6% mai mare decât în iunie 2016.

Activele Grupului BT se cifrau la 53,4 miliarde lei, din care banca detine 53,2 miliarde lei, potrivit raportului finaciar al băncii.

Creditele nete - inclusiv leasing – reprezintă 54% din activele Grupului Financiar Banca Transilvania.

În perioada ianuarie–iunie, la nivel brut si inainte de inregistrarea scoaterilor in afara bilantului, creditele Băncii Transilvania au crescut, ca sold, cu 5%, pe toate liniile de business. În acest inverval, BT a acordat 80.000 de credite noi clienţilor persoane fizice, IMM si Corporate, reprezentând în total peste 6 miliarde lei. 

“Rezultatele noastre confirma prognozele interne prevazute in bugetul pentru acest an si suntem multumiti de faptul ca rolul nostru de finantator al economiei romanesti creste odata cu progresele inregistrate de fiecare linie de business BT si materializate prin cele 80.000 de imprumuturi noi acordate. Bankingul se schimba radical, cu viteza foarte mare si intelegand aceste lucruri derulam un program complex de tehnologizare si digitalizare, cu scopul simplificarii businessului si a relatiei noastre cu clientii. Investim in platforme online si in fluxuri, dar in acelasi timp suntem atenti si la riscuri, pentru a fi o banca de retea digitalizata cat mai aproape de ceea ce isi doresc clientii. In perioada urmatoare, speram sa vedem un nivel de predictibilitate mai ridicat al politicilor publice, care sa conduca la un ritm mult mai mare de investitii publice si private, la care am dori sa ne alaturam, ca banca a oamenilor intreprinzatori” declara Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie, BT.

Potrivit reprezentanţilor băncii, BT a contribuit in ultimii 5 ani cu taxe si alte contributii la bugetul de stat in nume propriu si pentru angajati sau clienti insumand peste 2,1 miliarde de lei, din care 165 milioane lei in primul semestru din 2017.

Solvabilitatea băncii este de 18,35%, fara a include rezultatul primului semestru 2017. Rata expunerilor neperformante BT (conform definitiei europene) este de 8,1%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 65%.

În primul semestru, veniturile nete din dobânzi ale băncii s-au cifrat la 886 mil.lei, iar cele operaţionale au coborât la 1,26 mld.lei, de la 1,4 miliarde lei în iunie 2016. 

Pe zona de IMM & microcompanii, numărul clientilor activi  a crescut cu peste 18%  fata de aceeasi perioada a anului trecut, la aproape 230.000. În plus, în comparatie cu iunie 2016, plasamentele pe acest segment au urcat cu 47%  (1,6 miliarde lei, in 2017, respectiv 1,1 miliarde lei, in 2016, rezultat determinat partial de resegmentarea liniilor de business BT). 

Tot in acest semestru, Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicata finantarii afacerilor mici. In 4 luni de activitate, aceasta a finantat cu 90 milioane de lei aproximativ 2.000 de microintreprinderi.

În retail banking, Banca Transilvania avea, la finalul lunii iunie, aproape 3 milioane de carduri, cu un volum de 22 de miliarde lei suma tranzactionata in primele 6 luni ale anului. De asemenea, Banca a acordat aproape 35.000 de credite (non-card), iar o crestere semnificativa fata de iunie 2016 s-a inregistrat la creditele de nevoi curente: +24% valoric, respectiv +14% numeric. 

Pe segmentul Corporate, BT a finalizat implementarea abordarii diferentiate intre clientii Large Corporate si Middle Corporate, cu echipe dedicate. Productia noua de credite s-a ridicat la 2,8 miliarde lei.  

De asemenea, în primele şase luni ale anului, numărul clienţilor BT care folosesc internet banking a ajuns la 900.000, iar peste 300.000 de clientţii au mobile banking. 

Grupul Banca Transilvania  are următoarele domenii de activitate: bancar, care este desfăşurat de către Banca Transilvania , leasing şi credite de consum, care sunt desfăşurate în special de BT Leasing Transilvania IFN S.A., BT Operaţional Leasing S.A., BT Direct IFN S.A. şi BT Leasing MD S.R.L., credite IMM-uri, care sunt desfăşurate prin BT Microfinanţare IFN SA managementul activelor, care este desfăşurată de BT Asset Management S.A.I. S.A. De asemenea, Banca deţine controlul în 4 fonduri de investiţii pe care le şi consolidează prin metoda consolidării globale.

Banca are 54 de sucursale, din care una în Italia, 452 agenţii, din care una în Italia, 26 puncte de lucru, 7 divizii de medici, 2 agenţii private banking în România şi Italia şi un centru regional situat în Bucureşti. Grupul avea la 30 iunie  7.826 angajaţi (31 decembrie 2016: 7.573 angajaţi), iar banca   7.218 angajaţi (31 decembrie 2016: 7.014 angajaţi).

Acţiunile Băncii sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti şi sunt tranzacţionate sub simbolul TLV. În structura acţionariatului, BERD deţine un pachet de 8,6%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO