Bănci și Asigurări

Banca Transilvania ar putea cere din nou bani actionarilor

13.01.2006, 19:52 9

Banca Transilvania ar putea apela la actionari in lunile urmatoare pentru o noua majorare de capital care sa-i sustina expansiunea rapida. Planurile de crestere pentru anul acesta vizeaza investitii masive in dezvoltarea retelei teritoriale, pana la 300 de unitati, dar si upgradarea sistemelor IT si de carduri. Pentru finantarea investitiilor banca a atras deja un credit sindicalizat, dar ia in calcul si posibilitatea de a organiza o emisiune de actiuni.

"Nu exclud posibilitatea de a organiza o emisiune de actiuni", a declarat Robert Rekkers, presedintele bancii, fara sa dea indicii asupra sumei care ar putea sa fie atrasa. El spune ca momentan oportunitatea este analizata, Consiliul de Administratie urmand sa decida asupra unui plan abia la sfarsitul lunii. Planul va fi supus aprobarii actionarilor la Adunarea Generala din aprilie. Actiunile bancii sunt cotate la Bursa, ultima tranzactie fiind realizata la un pret de 1,4 lei/titlu. Capitalizare bursiera este de 917 de milioane de euro.

BT a atras de pe pietele internationale 75 de milioane de euro, la o dobanda calculata dupa formula EURIBOR plus 1,25 puncte procentuale. Acest este primul credit sindicalizat atras de BT de pe pietele internationale. Aranjorii sindicalizarii, la care au participat 11 banci, au fost Bank Austria Creditanstalt si Citibank.

Fondurile vor fi utilizate pentru "scopuri generale", respectiv atat pentru acordarea de credite, cat si pentru investitii. Creditul este acordat pe cinci ani, cu o perioada de gratie de doi ani si rambursabil in sapte transe semianuale.

"Aveam nevoie de euro. Am preferat sa iesim pe pietele internationale pentru ca astfel am putut atrage un volum semnificativ, la costuri reduse", a explicat Rekkers. El spune ca BT este, cel putin deocamdata, supralichida pe lei si nu are in plan atragerea de resurse suplimentare in moneda locala. In structura portofoliului de credite al bancii, leul detine o pondere de aproximativ 57%-58%.

"Am remarcat o crestere a apetitului clientilor pentru finantarile in lei in ultimele trei luni. Cererea pentru valuta ramane insa semnificativa, mai ales din partea clientilor care desfasoara tranzactii internationale", mai spune Rekkers. El crede ca banca ar putea sa mai castige cota de piata anul acesta, in conditiile in care mai are inca "loc" sa dea finantari in valuta, sub normele BNR. BT detine o cota de piata de aproximativ 3,5%, potrivit oficialilor sai. Rekkers spune ca datele privind cota de piata la sfarsitul lui 2005, care sunt calculate de BNR, nu sunt inca disponibile, astfel ca nu poate face estimari concrete nici pentru 2006.

Anul trecut reteaua de unitati teritoriale a bancii a fost extinsa cu 100 de locatii, pana la 200, iar pentru anul acesta este planuita o crestere cu 85 de sucursale si agentii.

Pe primele noua luni ale lui 2005, BT a inregistrat un profit de 20 mil. euro. Activele bancii totalizau atunci echivalentul a 1,14 miliarde de euro.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO