Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: dobanda la creditele imobiliare, cat cea la depozite

15.03.2005, 00:00 32

Banca Transilvania a lansat un credit imobiliar in lei cu o dobanda de 12,5% pe an, identica cu cea pe care banca o plateste la depozitele pe care le atrage in lei pe termene mai lungi de sase luni.


Transilvania este astfel cea de-a doua banca din sistem care anunta dobanzi mult mai mici la creditele imobiliare in lei fata de celelalte tipuri de credite acordate mizand pe reducerea in continuare a dobanzilor la lei de pe piata.


ING Bank Romania a lansat luna trecuta doua credite ipotecare in lei cu o dobanda fixa pentru primii ani. Unul dintre credite, denumit Avantaj Plus, are o dobanda fixa de 12% pentru primii doi ani. Celalalt imprumut, Optim, are o rata fixa a dobanzii in primii cinci ani, de 13%.


Dobanzile la creditele ipotecare in lei se apropie astfel la cateva procente de cele in valuta, bancile acordand in prezent credite imobiliare in dolari sau euro la dobanzi care se situeaza in jurul nivelului de 10%.


"Suntem incredintati ca optiunea clientilor pentru creditele in lei va fi la fel de evidenta ca si cea pentru valuta, ceea ce va insemna si o echilibrare a plasamentelor, pe tipuri", afirma Utku Ogrendil, director de retail banking al Transilvania.


Creditul imobiliar lansat recent de Banca Transilvania are o scadenta de maximum 20 de ani. Pana in prezent Banca Transilvania oferea credite imobiliare in lei pe o perioada de pana la sapte ani pentru modernizarea sau amenajarea locuintelor, in timp ce scadenta creditelor pentru cumparare sau constructie de locuinte se intindea pana la zece ani. Aceleasi scadente erau valabile si pentru creditele in euro si dolari.


Valoarea minima a creditului imobiliar in lei este echivalentul a 1.500 de euro, in timp ce valoarea maxima a creditului nu este limitata, conform reprezentantilor bancii, decat de posibilitatile de rambursare ale solicitantului. Avansul este de cel putin 25% din valoarea propusa a investitiei. Creditul este acordat atat pentru cumpararea si construirea de locuinte sau case de vacanta, cat si pentru cumpararea de terenuri.


Banca Transilvania a lansat recent un alt produs nou de creditare pentru activitatea curenta a intreprinderilor mici si mijlocii, banca nesolicitand garantii imobiliare. Creditul se aproba intr-o ora de la prezentarea la sediul bancii a documentelor necesare. Creditul nu poate depasi media lunara a cifrei de afaceri plafonul maxim al unui credit fiind de 200 de milioane de lei (5.500 de euro).


Banca Transilvania detine o retea teritoriala de 120 de unitati, are peste 600.000 de clienti persoane fizice si juridice. Banca avea la finalul anului trecut active totale in valoare de 733 de milioane de euro, cu care ocupa locul al zecelea in sistemul bancar cu o cota de piata de 2,9%. Valoarea creditelor acordate de banca a crescut anul trecut cu 67%,  ajungand la 14.423 miliarde de lei (365 milioane de euro).


Principalul actionar al Bancii Transilvania este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine un pachet de 15% din actiuni, printre principalii actionari numarandu-se un grup de oameni de afaceri din Cluj-Napoca. Actiunile bancii sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, unde au incheiat ieri ziua la 14.200 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii este de 530 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO