Bănci și Asigurări

Banca Ungariei acceptă 70% din creditele băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichidităţi

Banca Ungariei acceptă 70% din creditele băncilor drept...

Autor: Miruna Diaconu

18.03.2020, 00:07 220

Banca Centrală a Ungariei a anun­ţat o serie de măsuri urgente pentru a spri­jini companiile, acceptând 70% din cre­ditele performante ale băncilor drept colateral pentru furnizarea de lichi­dităţi şi cerând băncilor să aplice un moratoriu la plata ratelor pentru com­paniile afectate de criza pro­vocată de virusul din China, anunţă Reuters.

De asemenea, banca a anunţat un mo­ratoriu pentru rambursarea credi­te­lor acordate prin intermediul Fondului de Creştere, o schemă financiară finan­ţată de banca centrală prin care se furni­zează împrumuturi ieftine IMM-urilor.

Banca Centrală a Ungariei a anun­ţat că 70% din valoarea portofoliului de credite performante ale băncilor din Ungaria, în valoare 3.600 miliarde de fo­rinţi (11,5 mld. dolari), va putea fi uti­li­zat ca şi colateral pentru lichidităţi acor­date băncilor, care vor fi date mai de­parte în economie. „Ca rezultat al aces­tei măsuri, va­loa­rea totală a cola­te­ralului care va pu­tea fi utilizat, va fi mai mare cu 2500 mld. fo­rinţi (8,1 mld. dolari)“, a anunţat Banca Centrală a Ungariei, citată de Reuters.

„Acceptând creditele corporate ca şi colateral vom contribui la creşterea cre­ditării, precum şi la îmbunătăţirea lichi­dităţii băncilor“, a anunţat Banca Centrală a Ungariei.

Mişcarea vine în condiţiile în care forintul a înregistrat noi minime faţă de euro şi acţiunile de pe pieţele din regiune au scăzut masiv ca urmare a crizei provocate de virusul chinezesc.

Banca Centrală a Ungariei s-a im­pli­cat de asemenea în mai multe ope­raţiuni de swap (schimburi de titluri şi de monedă), pentru a furniza lichi­di­ta­te suficientă în forinţi băncilor. Ante­rior, premierul Viktor Orban a anun­ţat că vor fi necesare instrumente fiscale şi mo­netare pentru a diminua efectele crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO