Bănci și Asigurări

Bancheri romani pe lista candidatilor la sefia BCR

Bancheri romani pe lista candidatilor la sefia BCR

Misu Negritoiu si Dan Pascariu se numara printre bancherii locali pe care Erste Bank i-a luat in calcul pentru sefia BCR

11.02.2008, 19:32 73

Lista potentialilor condidati pentru pozitia de CEO al BCR nu este lunga daca austriecii ar incerca sa gaseasca un bancher roman, avand in vedere anvergura necesara preluarii unui asemenea job, mai ales in faza imediat urmatoare unei restructurari ample a bancii.
O alternativa ar fi un expat care a mai lucrat pe piata. Surse bancare afirma ca tatonarile Erste nu il exclud nici pe Sorin Popa, vicepresedinte responsabil cu retailul la BRD-SocGen, insa pe de alta parte exista pe piata perceptia ca Popa ar avea un contract cat se poate de atractiv cu francezii.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, spune ca nu a discutat si nu ar fi interesat de jobul de CEO al BCR, iar in momentul in care ar simti ca se plafoneaza ar avea destule oportunitati de cariera in reteaua internationala a grupului UniCredit.
Bancherii de top sunt printre cel mai bine platiti CEO din economie. Un CEO de banca castiga, in medie, intre 150.000 si 220.000 de euro net pe an, respectiv 12.500 - 18.300 de euro lunar, suma la care se adauga diverse beneficii, potrivit unui studiu salarial realizat de compania de executive search Stanton Chase anul trecut. Cu toate acestea, salariile managerilor pot fi cu mult mai mari, in conditiile in care la venitul lunar se adauga diferite bonusuri si beneficii care pot, in unele situatii, dubla sau chiar tripla valoarea acestuia, in functie de atingerea tintelor de perfomanta convenite cu actionarii.
Managementul bancilor din top 10 a ajuns sa fie usor dominat de romani, dupa ce in ultimii ani tot mai multe grupuri straine au ales sa numeasca la conducerea filialelor lor bancheri locali.
Practic, romanii si expatii isi impart in mod egal pozitiile de CEO, insa daca se iau in considerare si ceilalti membri ai consiliilor directoare balanta inclina marginal in favoarea bancherilor locali. Situatia actuala marcheaza insa o schimbare fata de imaginea de acum cativa ani, cand marea majoritate a managerilor din banci erau straini. Odata cu dezvoltarea pietei, bancherii locali au acumulat experienta si au devenit astfel eligibi pentru a fi numiti pe posturi de conducere.
In 2005 Misu Negritoiu a fost numit la conducerea sucursalei locale a ING, inlocuindu-l astfel pe olandezul Dirk Serbruyns. Si grecii de la EFG Eurobank, care detin Bancpost, au decis in 2006 sa aduca la conducerea bancii un bancher local - Manuela Plapcianu, in locul unui manager elen. Plapcianu a venit la Bancpost de pe postul de vicepresedinte responsabil cu retailul al UniCreidt Tiriac. Banca Transilvania, a patra de pe piata, este insa condusa de un olandez, Robert Rekkers, chiar daca actionariatul este majoritar local.
Daca in cazul bancilor mari managerii locali detin jumatate din pozitiile de CEO, situatia nu se regaseste si in restul clasamentului, actionarii preferand in majoritatea cazurilor sa aleaga conducatori straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO