Bănci și Asigurări

Bancherii ar finanta companiile, insa doar pe termen scurt

06.06.2010, 23:07 12

Bancherii percep ca fiind mai riscante creditele pe termenlung acordate companiilor avand in vedere actualul climat deincertitudine din economie, astfel ca au relaxat conditiile deacordare doar pentru imprumuturile pe termen scurt, segment pe carese asteapta la o revigorare a cererii in perioada urmatoare,potrivit unui sondaj realizat de BNR.

Cererea de credite din partea companiilor, in specialpentru finantari cu maturitati lungi, s-a diminuat in primele treiluni ale anului pentru al cincilea trimestru consecutiv, pe fonduldeteriorarii capacitatii de indatorare a firmelor si in conditiilein care o parte din banci au continuat sa inaspreasca standardelede creditare.

"O treime din institutiile de credit au raportat oreducere a cererii pentru creditele noi. Este posibil ca acestlucru sa se datoreze inaspririlor precedente si diminuariicapacitatii de indatorare a companiilor", se arata in documentulpublicat de BNR.

Inasprirea standardelor de creditare pentru companii s-amai diminuat in primul trimestru, doar 10% din bancile respondenteindicand o asemenea evolutie, dar fenomenul ar putea continua si inlunile urmatoare. Termenii de creditare mai duri s-au reflectat inprimul rand in cerintele de colateral, ajungandu-se astfel ca pestetrei sferturi din imprumuturile acordate companiilor sa fiegarantate cu ipoteci.

Chiar daca au fost solicitate mai multe active imobiliaredrept garantii, bancherii spun ca, cel putin in cazul IMM-urilor,nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste ratarestantelor intre imprumuturile garantate si cele negarantate.Aproximativ 80% din creditele garantate cu ipoteci sunt contractatede intreprinderile mici si mijlocii.

Bancherii spun ca in primele luni ale anului cea mai slabacerere pentru finantari a venit din sectorul corporatiilor, chiardaca a fost perceputa o amplificare a riscului de credit pe aproapetoate sectoarele de activitate. Sectoarele constructiilor sitranzactiilor imobiliare sunt in continuare percepute ca fiind celemai riscante, in timp ce energia pare sa fie cea mai putin afectatade actuala situatie economica, spun bancherii.

Cel mai ridicat grad de risc se mentine pe segmentulIMM-urilor, unde rata restantelor la credite era la sfarsitulanului trecut de cinci ori mai mare decat in cazulcorporatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO