Bănci și Asigurări

Bancherii au finantat in ultimul an doar agricultura si administratia publica. Ce sectoare vizeaza acum?

Bancherii au finantat in ultimul an doar agricultura si administratia publica. Ce sectoare vizeaza acum?
18.04.2010, 23:10 42

La sfarsitul lui februarie, soldul creditelor acordate inagricultura ajungea la 6,8 miliarde de lei (circa 1,7 mld. euro),arata datele BNR.

Ponderea agriculturii in total portofoliu de credite ramane insaextrem de scazuta in continuare, ajungand la circa 2,7% dinimprumuturile acordate de banci, fata de 8,5% in cazulconstructiilor si 18,8% in cazul industriei. Cea mai mare ponderein total credite o are sectorul serviciilor, care a atras aproape otreime din finantari.

In conditiile in care bancile par dispuse sa dea mai multi banifermierilor si avand in vedere subfinantarea agriculturii, am puteavedea o reechilibrare a portofoliilor de credite in perioadaurmatoare? Bancherii spun ca cel mai probabil nu, cel putin atattimp cat proiectele de investitii lipsesc aproape in totalitate dinacest segment.

"Cred ca undeva in datele de la sfarsitul lunii martie o savedem ca agricultura nu va mai fi la fel de prezenta inportofoliile de credite ale bancilor. Creditarea in agriculturaeste sezoniera pentru ca pe acest segment se finanteaza in cea maimare parte capitalul de lucru si nu proiecte de investitii. Existaunele varfuri ale creditarii pe acest segment la inceputul si spresfarsitul anului in functie de campaniile agricole de primavara side toamna", comenteaza Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.

Proiectele de investitii sunt foarte rare in prezent si inconditiile in care bancherii au neglijat foarte mult timpagricultura si abia dupa ce fermierii au avut acces la fondurilestructurale, acestia au fost dispusi sa cofinanteze proiecteleexecutate cu bani europeni sau sa dea finantari in contulsubventiilor de incasat. Astfel, soldul creditelor acordate debanci agricultorilor a inceput sa creasca abia in ultimii ani,dublandu-se din 2006 si pana la sfarsitul anului trecut.

In continuare bancherii sustin insa ca in agricultura creditelese dau pe termen scurt si ca acestea sunt rambursate dupa catevaluni. "La CEC, de exemplu, in decembrie, ianuarie si februarie amdat 22.000 de credite in agricultura si s-au rambursat toate inmartie, pentru ca oamenii si-au primit subventiile", sustineGhetea.

Sistatul a incercat sa se implice, dar fara succes, in impulsionareacreditarii pe segmentul agriculturii printr-un program lansat deMinisterul Agriculturii in colaborare cu Fondul de Garantare aCreditului Rural prin care promitea fiecarui producator agricol cava putea lua un credit cu ajutorul unor certificate de garantareeliberate de depozitarii la care hotarasc sa-si depuna marfa.

Cei mai multi fermieri prefera insa sa-si vanda imediat recoltapentru a face rost de lichiditati. Programul "Primul Siloz",promovat de Guvern in vara trecuta, a fost deja uitat.

CEC are o expunere semnificativa in agricultura, circa o treimedin cele 18.000 de credite acordate de banca anul trecut fiindinregistrate in acest sector. In schimb, in cazul BCR imprumuturileacordate in agricultura reprezentau la sfarsitul lui 2009 circa6,3% din portofoliul corporate. Cea mai mare banca locala avea indecembrie un portofoliu de credite pentru fermieri in valoare de1,6 miliarde de lei, in crestere cu aproape 8% fata de aceeasi lunadin 2008. Chiar daca au dat mai multi bani in agricultura, bancilesi-au indreptat anul trecut si la inceputul acestui an cea mai mareparte a fondurilor disponibile catre sectorul public. Astfelcreditele acordate administratiei publice au crescut in februariecu 28% fata de aceeasi luna din 2009, pana la 12,4 miliarde de lei(circa 3 mld. euro). Imprumuturile acordate administratieireprezinta aproape 5% din portofoliul total de credite, cu un punctprocentual peste nivelul din urma cu un an.

In constructii, industrie si servicii s-a inregistrat in acelasitimp o scadere a soldului creditelor cuprinsa intre 1% si 4,8%. Celmai puternic afectat a fost sectorul serviciilor.

In perioada urmatoare bancherii se asteapta sa dea mai multecredite in constructii, in conditiile in care acest sector si-arputea reveni dupa aproape mai mult de un an de stagnare.

"In afara de agricultura cred ca unul dintre segmentele care seva revigora in perioada urmatoare va fi cel al constructiilor. Inianuarie si februarie constructiile au stagnat datoritatemperaturilor scazute, dar trebuie sa asteptam lunile urmatoare savedem ce o sa se intample", spune seful CEC.

Per total, sumele acordate de banci au crescut usor in februariefata de perioada similara a anului trecut pana la 253 de miliardede lei, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO