Bănci și Asigurări

Bancherii au platit statului impozit pe profit de 300 mil. €

20.12.2009, 23:08 155

Statul a primit in acest an de la banci 1,22 mld. lei (300 mil.euro) din impozitarea profiturilor bancilor, mai multi bani decatse estimeaza ca va castiga intregul sistem bancar in 2009, potrivitdatelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala transmiseZF.

Suma reprezinta impozitele anticipate pe 11 luni aferenteprofiturilor record din 2008. Conform Codului Fiscal, bancile facin cursul anului plati trimestriale anticipate, pe baza profituluidin anul precedent. Pe tot anul trecut profitul bancilor s-aridicat la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), iar pentru2009 este estimat un castig de sase ori mai redus, respectiv de 200milioane de euro.

In aceste conditii, bugetul pierde anul viitor o parteimportanta din aceste resurse deoarece impozitele pe profit pe carele vor plati bancile vor fi mult mai reduse. Practic, bancile auplatit in acest an impozit pe profit, chiar daca in 2009 auinregistrat castiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea cereprezinta un "credit" pentru Ministerul de Finante, pana lamomentul regularizarii.

Consultantii fiscali apreciaza ca procesul de regularizare, prinrambursarea impozitului, poate fi si, de re-gula, este evitat princompensare a sumelor achitate in plus cu datorii viitoare avand invedere experientele "nefericite" legate de rambursarile de TVA.

Si bancile au beneficiat de "credit" din partea statului in2008, platind in prima faza impozite aferente profiturilor obtinutein 2007, de 2,5 mld. lei (750 mil. euro), mult mai mici decat in2008.

Nu doar bancile comerciale au ajutat statul in acest an platindimpozit pe profit, ci si Banca Nationala, care a platit impozit peprofit de circa un miliard de lei.

Potrivit executiei bugetare la zece luni publicata de MinisterulFinantelor, valoarea impozitului pe profit de circa 11 mld. lei ainclus si suma de 992 mil. lei varsata de BNR ca impozit pe profit,care din luna septembrie a fost reclasificata la varsaminte dinveniturile nete ale BNR.

Potrivit declaratiilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, bancacentrala a realizat "castiguri enorme" din interventiile pe piatavalutara, in conditiile in care vinde bancilor la cursul actualeuro cumparati intre 2005 si 2008. In primavara, BNR a ajuns sarecupereze integral pierderea din anii trecuti, cand avea costurimari legate de efortul de sterilizare a excesului de lichiditati depe piata.?Anul acesta Ministerul Finantelor a vandut catre BNRcirca 6 miliarde de euro, fonduri obtinute din imprumuturile de laUniunea Europeana, Fondul Monetar International, dar si celederulate pe piata locala, prin vanzarea de obligatiuni in euro.Statul a injectat in piata, prin platile facute, leii obtinuti prinvanzarea de euro catre BNR. Ulterior, banca centrala a preferat savanda valuta, pentru a steriliza o parte din injectia delichiditati realizata de Finante.

Bancile platesc impozite pe profitul calculat conformcontabilitatii romanesti (RAS), iar la noua luni la nivelulsistemului bancar castigul cumulat a fost de 680 mil. euro.

Profitul obtinut de banci la noua luni este de peste cinci orimai mic decat rezultatul din primele noua luni din 2008, candsistemul bancar a inregistrat un castig net de 3,6 miliarde de lei.Pe tot anul trecut profitul bancilor s-a ridicat la echivalentul a1,2 miliarde de euro.

Bancile au obligatia de a plati impozit pe profit anual, cuplati anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele deinflatie estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anuluipentru care se fac platile anticipate, iar pentru definitivareaimpozitului pe profitul anual se va tine seama de mult discutatelereglementari referitoare la impozitul minim.

Chiar daca bancile inregistreaza pierderi, sunt obligate saplateasca cel putin impozitul minim anual, calculat in functie decifra de afaceri a anului precedent.

Anul viitor declaratia anuala are termen de depunere 25 aprilie2010, iar prima plata anticipata se datoreaza tot pana la 25aprilie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO