Bănci și Asigurări

Bancherii au urcat în ianuarie dobânzile la depozite la maximul ultimelor opt luni

Bancherii au urcat în ianuarie dobânzile la depozite la maximul ultimelor opt luni

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

05.03.2012, 00:00 471

Dobânda medie la depozitele noi în lei ale populaţiei a urcat în ianuarie la 6,77% pe an, un nou maxim al ultimelor opt luni, după ce mai multe bănci au ridicat miza în încercarea de a atrage mai multe resurse locale sau de a-şi păstra clienţii. Bancherii s-au văzut în ultimele luni nevoiţi să se finanţeze mai mult de pe piaţa internă pentru a contrabalansa pierderea sprijinului băncilor-mamă, confruntate la rândul lor cu probleme de lichiditate.

Principalul efect al acestei lupte a fost creşterea dobânzilor, având în vedere potenţialul limitat al resurselor locale. Astfel, dobânda la depozitele noi era cu mai mult de un punct procentual peste dobânda medie la depozitele aflate în derulare. Situaţia s-a stabilizat însă în ultima perioadă, pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii pe piaţa interbancară, iar mai multe bănci au anunţat în ultimele zile reduceri ale dobânzilor la depozite.

Grecii de la Alpha Bank au tăiat un sfert de punct procentual din dobânzile la lei săptămâna trecută, în timp ce Credit Europe a efectuat o ajustare similară. Pe segmentul companiilor, unde sumele atrase prezintă o volatilitate mai crescut, ajustările au fost făcute de bănci încă de la începutul anului. Astfel, dobânda medie la depozitele noi ale firmelor a scăzut în ianuarie cu o jumătate de punct procentual, până la 5,15% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO