Bănci și Asigurări

Bancherii încing lupta pentru clienţii concurenţei

Bancherii încing lupta pentru clienţii concurenţei

Autor: Ciprian Botea

06.12.2010, 23:57 66

Bancherii încearcă să convingă clienţii cu istoric de plată bunai concurenţei să-şi refinanţeze datoriile, oferindu-le dobânzi maimici sau credite fără comisioane. Pentru a-şi revigora activitateade creditare băncile sunt dispuse chiar să preia mai multe crediteale aceluiaşi debitor şi să le consolideze sau să împrumuteclienţilor o sumă mai mare decât cea necesară refinanţării.

Primele oferte la creditele de refinanţare au apărut în vară pefondul aplicării Ordonanţei 50, prin care sunt stabilite condiţiimai transparente pentru credite şi a cărei prevedere principalăeste eliminarea comisionului de rambursare anticipată, un obstacolîn trecut pentru clienţii care voiau să se refinanţeze.

"Comisionul de rambursare anticipată era o piedică destulde importantă. În căutare de clienţi buni băncile pot veni cudobânzi interesante. Eliminarea altor tipuri de comisioane nu eradecât o problemă de competiţie, iar pe măsură ce competiţia aînceput să apară şi acestea încep să cadă", comentează analistulfinanciar Dragoş Cabat.

Competiţia pe acest segment s-a intensificat în ultimele luni,aproape toţi jucătorii de talie mare şi medie venind cu produsespecifice de refinanţare. Piraeus Bank este ultima bancă intrată încompetiţie cu un împrumut de refinanţare în lei şi euro, cu marjede dobânzi de 4,75% peste Robor şi 5,9% peste Euribor şi fărăcomision de acordare în condiţiile încadrării creditului în sumanecesară refinanţării.

Clienţii pot solicita un împrumut mai mare decât suma necesarărefinanţării, dar în acest caz trebuie să plătească un comision de2,5% din valoarea creditului şi o dobândă mai mare cu până la 0,4puncte procentuale faţă de oferta standard. În schimb, concurenţiide la Alpha Bank promit clienţilor o sumă cu până la 20% mai maredecât cea necesară refinanţării fără să modifice condiţiile decreditare.

Primele bănci care au început să promoveze creditele derefinanţare sunt CEC Bank şi Carpatica. Începând din septembrie CECvinde credite de refinanţare cu dobândă redusă cu 2,4 puncteprocentuale faţă de oferta standard, promoţie care se încheie lasfârşitul acestei săptămâni.

Totodată, austriecii de la Raiffeisen au eliminat comisioanelepentru creditele solicitate până la sfârşitul anului şi seangajează să suporte taxele notariale pentru evaluarea garanţiei înlocul clientului. În schimb, BCR a eliminat comisionul de analizădoar pentru creditele refinanţate de alte bănci.

Cea mai agresivă ofertă vine însă de la Carpatica, o bancă detalie redusă cu acţionariat local, care a eliminat toatecomisioanele şi în plus promite potenţialilor clienţi dobândă zeroîn primele trei luni de contract, precum şi trei luni perioadă degraţie. Cabat spune că undeva la jumătatea anului viitor am puteavedea şi mişcări importante de cotă de piaţă ca urmare a rotiriiclienţilor între bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO