Bănci și Asigurări

Bancherii pregatesc inasprirea conditiilor de creditare

Bancherii pregatesc inasprirea conditiilor de creditare
01.12.2008, 17:27 45

Asteptarile bancilor pentru trimestrul al patrulea privind evolutia standardelor de creditate semnaleaza o inasprire puternica, mai ales pentru creditarea ipotecara, ceea ce ar putea determina o temperare a ritmului de crestere a finantarilor pentru populatie, arata sondajul BNR.

In opinia bancilor, pretul locuintelor a inregistrat deja o corectie in trimestrul al treilea intr-o masura mai mare decat anticipau, iar pentru trimestrul patru sunt asteptate in continuare scaderi de preturi.
Conditiile de creditare pentru companii s-au inasprit in trimestrul trei intr-un ritm mai alert decat in trimestrele precedente din 2008, iar principalul factor l-au reprezentat asteptarile cu privire la valoarea garantiilor, cele mai afectate fiind creditele ipotecare.
Costurile creditarii, altele decat dobanzile, au crescut intr-o masura mai mare comparativ cu trimestrele anterioare, acesta fiind cel de-al doilea factor care a condus la modificarea termenilor contractelor de creditare in sensul inaspririi standardelor de creditare.
Prima solicitata pentru creditele mai riscante s-a marit, continuand tendinta pe care s-a inscris din semestrele precedente. La un nivel de aproape cinci ori mai ridicat fata de inceputul anului, si acest factor a contribuit semnificativ la inasprirea conditiilor de creditare. In plus, s-a inregistrat o crestere a ratei medii de dobanda a creditului fata de indicele dobanzii la care bancile isi acorda credite intre ele pe piata interbancara (ROBOR). Plafonul maxim pentru valoarea creditului a scazut, clauzele contractuale au devenit mai restrictive, iar scadenta maxima de acordare a creditelor a fost diminuata.
La nivelul populatiei, standardele de creditare s-au inasprit pentru creditele de consum in trimestrul trei si au ramas nemodificate in cazul creditelor pentru achizitia locuintelor si terenurilor. Pentru trimestrul patru, se asteapta o inasprire puternica a standardelor de creditare pentru toate tipurile de creditele acordate populatiei.
Conform asteptarilor bancilor, cererea neta pentru creditele ipotecare si creditele de consum cu ipoteca a inregistrat o scadere usoara in al treilea trimestru din 2008.
Cererea neta pentru credite de consum a ramas pozitiva, sustinuta de cererea pentru cardurile de credite, insa asteptarile sunt de temperare in trimestrele viitoare.
Sondajul este realizat trimestrial de BNR pe baza informatiilor culese de la primele zece banci din sistem dupa cota de piata. Autoritatea monetara nu precizeaza insa numele bancilor participante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO