Bănci și Asigurări

Bancherii renunţă cu greu la marjele de câştig: doar companiile bune primesc dobânzi mai mici

Bancherii renunţă cu greu la marjele de câştig: doar companiile bune primesc dobânzi mai mici

Bancherii şi-au făcut însă curaj în ultimele luni doar să „testeze“ piaţa cu oferte promoţionale de credite.

Autor: Liviu Chiru

08.05.2011, 23:53 722

Mesajele bancherilor de intensificare a luptei pentru atragereade clienţi se văd încă foarte puţin în marjele de dobândă - ecartuldintre dobânzile percepute la credite şi cele plătite la depozite -în relaţia cu clienţii.

În luna martie restrângerea marjelor a fost ceva mai vizibilăla lei, unde ecartul dintre dobânzi a coborât cu aproape o jumătatede punct procentual pentru popu­laţie, respectiv cu mai bine de unpunct la companii. Ajustarea vine însă după un salt consistent înfebruarie. La valută evoluţia a fost similară,

Ieftinirea creditării a fost constant acompaniată de reducereadobânzilor plătite la depozite, astfel că ecartul a fost aproapeconstant în ultimul an. O corecţie vizibilă a apărut abia îndecembrie anul trecut, însă de atunci bancherii nu au cedat mainimic.

La creditele noi în lei pentru populaţie, dobânda medie acoborât în martie cu puţin peste o jumătate de punct procentual,până la 12,95% pe an. În paralel, dobânda la depozite a fluctuatfoarte puţin, apropiindu-se de 7% pe an, ceea ce a dus la oîngustare a marjei cu circa jumătate de punct.

Bancherii şi-au făcut însă curaj în ultimele luni doar să"testeze" piaţa cu oferte promoţionale de credite, urmând să sehotărască dacă merg definitiv pe o scădere a dobânzilor în funcţiede reacţia cererii.

"Noi avem o campanie pentru creditele de consum în lei de câtevaluni. Impactul a fost foarte bun şi a generat un flux de vânzăridestul de susţinut în aceste luni, cea mai bună lună fiind chiaraprilie. La nivelul actual de concurenţă estimez că cel puţin înurmătoarele luni vom vedea în continuare oferte bune în piaţă şi nucreşteri de preţ", spune Gabriela Nistor, director executiv deretail la Banca Transilvania.

Ofertele promoţionale au ieftinit creditele deretail

Valul de oferte promoţionale se reflectă şi în statisticile BNR:dobânda anuală efectivă medie la un credit de consum a coborât înmartie la 17% pe an, faţă de 17,8% în februarie. Costul este însăsimilar cu cel din primăvara trecută (în mai 2010 media cobora la17,2%), însă bancherii au scumpit în vara lui 2010 finanţările,după ce Guvernul a anunţat măsuri-şoc de ajustare fiscală.

Marja de dobândă la lei din relaţia cu clienţii individuali acoborât în martie la 5,9 puncte procentuale, faţă de aproape 6,4puncte în februarie. Totuşi, ecartul de dobânzi fusese mult mairestrâns în lunile precedente: din aprilie şi până în decembrie2010 marja nu sărise de 5 puncte.

La euro fluctuaţiile au fost chiar mai mici. Dobânda medie lacredite a stagnat în martie la 5,8% pe an, iar la depozite la 3,3%pe an. Astfel, marja a rămas la 2,5 puncte procentuale, nivel înlinie cu cele înregistrate începând din decembrie anul trecut.

"Suntem deja cu marje joase. Mai mult, la crediteleimobiliare-ipotecare operăm cu dobânzi introductorii, promoţionaleşi fixe pe anumite perioade de timp", spune Nistor, explicând căacum clienţii caută mai multă siguranţă în privinţa costurilor.

Noile reglementări, care obligă băncile să lege costulcreditelor de indicatori independenţi (cum sunt Robor la lei sauEuribor la euro), ar putea să complice calculele bancherilor anulacesta. Indicatorul Euribor a urcat deja semnificativ faţă de anultrecut, bancherii răspunzând până acum cu reduceri ale marjelor.Rămâne însă de văzut dacă vor avea curaj să le reducă şi mai mult,având în vedere că nu mai au voie să le majoreze ulterior, peparcursul derulării contractului. Şi la lei, indicatorul Robor seaflă acum aproape de minime istorice, în condiţiile în care şidobânda-cheie a BNR se află la un minim de 6,25% pe an. Cum BNR nuanticipează o atenuare a inflaţiei în viitorul apropiat, risculeste mai mare să apară creşteri decât scăderi.

Scăderi mai mari la companii

Companiile au reuşit să negocieze în martie ieftiniri alecreditelor atât la lei, cât şi la euro, iar în condiţiile în carela depozite ratele au rămas relativ constante, bancherii au fostnevoiţi să accepte marje mai mici.

Cea mai vizibilă ajustare a fost la lei, unde marja de dobândă acoborât cu peste un punct procentual, până la 4,2 puncteprocentuale. Totuşi, ecartul rămâne mai mare decât cel consemnat înianuarie, când se înregistrase un minim de 4,1 puncte. Dobândamedie la creditele noi în lei pentru companii a coborât în martiela 9,8% pe an, cu mai mult de un punct faţă de februarie, cândcostul finanţărilor înregistrase o cocoaşă, arată datele BNR.Creditele rămân însă mai scumpe decât în decembrie sau ianuarie. Înparalel, dobânzile plătite companiilor la depozitele în lei aucoborât uşor, la 5,5% pe an, rămânând însă în banda în careoscilează încă din septembrie anul trecut.

Şi la euro companiile au reuşit să obţină costuri uşor mai bunela finanţare, deşi pe plan internaţional dobân­zile sunt încreştere. Dobânda medie la creditele noi a fost de 5,6% pe an înmartie, mai mare totuşi faţă de mini­mul de 5% pe an atins înianuarie. În schimb, dobânda medie la depozite a urcat uşor. Marjaobţinută de bancheri la euro pe segmentul de corporate s-a îngustatastfel la trei puncte procentuale, de la 3,2 puncte în februarie.Minimul fusese atins în ianuarie, la 2,6 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO