Bănci și Asigurări

Bancherii: Scaderea dobanzilor la euro nu ajunge la clientii locali

08.12.2008, 17:56 32

Totusi, cei care au contractat imprumuturi in trecut cu dobanda indexata la indicatorul EURIBOR incep deja sa simta efectele taierilor de dobanda operate de Banca Centrala Europeana. "Trendul va ramane crescator, din cauza riscului de tara. Aceste cresteri (ale costului pentru riscul de tara perceput, n. red.) depasesc orice scadere de dobanda a Bancii Centrale Europene", spune Lucian Cojocaru, director executiv comercial in BRD-SocGen.

El afirma ca BRD atrage fonduri de la actionarul sau - Societe Generale - la o marja fixa peste Euribor (indicatorul de dobanda de pe piata europeana), insa bancile care trebuie sa plateasca si costul riscului de tara sunt acum intr-o situatie dificila.
"Dobanzile vor scadea la un moment dat, dar nu e cert cand. In primul rand trebuie sa scada riscul de tara, apoi sa se finalizeze agitatia pe pietele internationale", mai spune Cojocaru.
Roxana Halmageanu, seful serviciului dezvoltare produse din Piraeus Bank, vede insa si un segment de clienti care se pot bucura totusi de scaderea dobanzilor la euro pe plan international.
"Clientii care au contractat credite cu dobanda variabila legata de indicele EURIBOR au inceput deja sa simta efectele pozitive ale relaxarii politicii monetare a Bancii Centrale Europene. Acest lucru este datorat scaderii ratei dobanzii aplicate respectivului credit, conform conditiilor contractuale si independent de vointa bancii", spune Halmageanu.
Analistii din banci vad insa de asemenea probabila o continuare a scumpirii creditelor in euro.
"Nu cred ca ne putem astepta la o ieftinire a creditelor in euro pe piata locala, ci mai degraba la o scumpire a acestora din cauza crizei globale si a perceptiei conform careia riscul de tara al Romaniei a crescut considerabil in ultima perioada. Mai mult, bancilor locale le este tot mai greu sa se refinanteze - chiar si la costuri crescute. In consecinta, o ieftinire a creditelor in euro nu cred ca poate avea loc decat dupa o stabilizare a situatiei la nivel global", considera si Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
De altfel, BCR a anuntat chiar la inceputul acestei saptamani o oferta agresiva pentru atragerea de depozite in euro, cu o dobanda de 7% pe an. Oficialii BCR au subliniat de asemenea ca a devenit mai ieftin pentru banci sa atraga euro pe plan local, chiar si la asemenea dobanzi, decat sa se imprumute din afara.
Costul imprumuturilor din strainatate ajunge in prezent la 10%-11% pe an la euro, chiar si pentru bancile care se imprumuta de la "mamele" lor, niveluri care pana in vara pareau ridicate pentru un imprumut de consum contractat de un client individual.
Ce s-a schimbat intre timp? Prima de risc perceputa de straini pentru a imprumuta companii romanesti a urcat spectaculos.
Aversiunea fata de pietele considerate riscante (categorie in care este inclusa si Romania) s-a intensificat dupa furtunile care au zdruncinat pietele financiare in toamna. Economia romaneasca poarta si povara unui dezechilibru extern (deficitul de cont curent si datoria externa) foarte mare.
In aceste conditii, prima de risc perceputa pentru asigurarea datoriei statului roman (redata de cotatiile politelor CDS) a urcat la 600 de puncte de baza in prezent, de circa sase ori mai mare decat in urma cu un an. Aceste costuri se adauga practic peste dobanda de referinta (Euribor), iar costul final trebuie sa cuprinda si o marja de castig pentru creditor.
Astfel, plecand de la un nivel al EURIBOR de circa 3,5%, costul unei linii de credit pe cinci ani (care ar putea sustine imprumuturi acordate pe termen lung) ajunge la 9%-10% incluzand prima de risc si urca la 11% pe an, cand se adauga si marja de profit a creditorului.
"Bancile care au acordat credite cu marje de 4%-5% peste Euribor merg acum in pierdere. Cele care au marja fixa (prevazuta in contractele de creditare, n. red.) pot doar sa spere ca se va produce o relaxare pe creditare la nivel mondial. Pana atunci va fi o lupta pe surse alternative si vom continua sa vedem dobanzi de 7% pe an platite la depozitele in euro", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
Banca Centrala Europeana a taiat din octombrie si pana in prezent 1,75 puncte procentuale din dobanda-cheie la euro, ducand-o la 2,5% pe an.
Nivelul indicatorului EURIBOR a coborat in aceasta perioada de la un varf de 5,4% pe an in octombrie (cand pietele internationale erau in fierbere), insa scaderea a fost mai mult decat compensata de cresterea primei de risc perceputa companiilor romanesti, care a urcat de la 100 de puncte de baza la inceputul anului la un maxim de 745 de puncte la sfarsitul lui noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO