Bănci și Asigurări

Bancherii someaza: creditarea nu a dat semnale de dezghet nici in luna mai

Bancherii someaza: creditarea nu a dat semnale de dezghet nici in luna mai

Serban Epure, directorul Biroului de Credit

22.06.2009, 00:00 23

In ultimele luni, numarul interogarilor pe care bancile le-au facut in baza de date a Biroului de Credit pentru a evalua comportamentul de plata al unui client in vederea acordarii unui imprumut s-a situat in jurul a 300.000 pe luna, in timp ce in primavara anului trecut, numarul solicitarilor era de peste 600.000 pe luna.

Seful institutiei afirma ca luna mai, cu un total de 347.000 de interogari in vederea acordarii de noi credite, nu indica o tendinta de revenire a pietei creditarii, dar nici o scadere a acesteia.
"Nu putem trage o concluzie clara. Cert este ca suntem cu 40% mai jos fata de ce se intampla inainte de criza. In martie eram putin optimist privind cresterea cererii de credite, dar n-as putea spune ca mai vad acest lucru acum. Cresterile nu s-au mentinut. (...) Anul trecut, oamenii aveau incredere in ziua de maine, dar nu cred ca in momentul acesta increderea e la un nivel ridicat. Nici nu vad pesimism. Vad incertitudine. Si dinspre cerere, si dinspre oferta", a declarat Serban Epure.
Pe baza interogarilor realizate de banci, Biroul de Credit vede inaintea tuturor cum se misca piata creditelor de retail, fiind furnizor de date si pentru Banca Nationala.
 
Restantele galopeaza
Ponderea restantelor acumulate de populatie in total sume datorate a urcat in luna mai la 1,64%, potrivit Biroului de Credit. Anul trecut in primavara, ponderea restantelor era de 0,8%, iar bancherii spuneau ca atat timp cat se situeaza sub pragul de 1% nu este un nivel ingrijorator.
"Sumele restante au inregistrat cresteri lunare succesive, de 13,1% in aprilie si sub 10% in mai. Este inutil sa precizez ca nu am avut astfel de cresteri lunare niciodata, dar si cresterile acestea au oscilatiile lor. In martie cresterea a fost de doar 5%, atunci a fost o speranta care nu s-a confirmat", spune Epure.
In ianuarie si februarie, cresterile lunare ale sumelor restante au fost de 14%, respectiv 17%.
Spre comparatie, anul trecut in primavara, cresterile nu au depasit 10%, media fiind sub 5%, inregistrandu-se chiar si scaderi.
"Nu pot aprecia clar ce se va intampla in lunile urmatoare. As putea sa fiu optimist, dar ramane de vazut. Am mai fost cu totii optimisti la inceputul crizei globale, crezand ca nu va ajunge si in Romania, dar iata ca a ajuns. Pot spune insa ca a ajuns fara efecte dezastruoase, nu suntem in varful celor cu probleme, dar nici nu am fost feriti de ea", spune Epure.
 
Probabilitate confortabila de rambursare a creditelor
Probabilitatea ca romanii sa-si plateasca ratele in viitor este de 638, pe o scara de la 300 la 850, potrivit modelului international de scoring Fair Isaac, implementat de Biroul de Credit in luna aprilie.
Conform, acestui model statistic, 60% dintre scoruri se plaseaza intre 650 si 749, astfel ca romanii sunt putin sub medie.
Epure a precizat ca datele inca nu sunt foarte relevante avand in vedere ca probabilitatea de plata a fost calculata doar pe un numar de sub 400.000 de scoruri realizate pana in prezent de Biroul de Credit pentru bancile-client.
Pana in prezent, 18 banci au incheiat cu Biroul de Credit un contract pentru furnizarea acestui scoring, dintre care 5 au solicitat aceste analize. Costul acestui serviciu, platit de banci catre Biroul de Credit, este exprimat in euro pentru fiecare scor realizat.
In luna aprilie, bancile au putut beneficia gratuit de acest scoring realizat de Biroul de Credit, astfel ca numarul de scoruri eliberate s-a ridicat la circa 350.000. Media actuala zilnica a solicitarilor este de circa 300, Epure apreciind ca deocamdata "solicitarile sunt timide", dar ca este un produs ce va fi asimilat de banci pe parcurs.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO