Bănci și Asigurări

Băncile au plasat la BNR 13 mil. euro în fiecare zi lucrătoare din noiembrie

Autor: Ciprian Botea

10.12.2012, 00:00 116

Băncile au ţinut în depozite la BNR în fiecare zi lucrătoare din luna noiembrie în medie 59 milioane de lei (echivalentul a 13 mil. euro), un minim al ultimelor trei luni, potrivit unui raport al băncii centrale.

Comparativ cu luna anterioară sumele ţinute în depozite la BNR au scăzut de cinci ori în condiţiile în care lichiditatea din piaţa monetară a fost limitată drastic de către banca centrală prin limitarea sumelor injectate în sistemul bancar prin intermediul operaţiunilor repo săptămânale. Băncile au utilizat în criză la maxim acest instrument în condiţiile în care apetitul pentru creditare le-a scăzut drastic şi la fel şi cererea de credite.

Sumele plasate la BNR în depozite cu scadenţa la o zi au ajuns şi la 2-3 miliarde de lei pe zi în anumite luni. Băncile pot plasa la sfârşitul fiecărei zile excesul de lei în depozite la BNR, la o dobânda cu patru puncte procentuale sub rata de politică monetară (în prezent, dobânda este de 1,25% pe an). Acestea reprezintă sume pe care băncile nu le-au plasat nici în credite acordate clienţilor, nici în finanţări pentru alte bănci care ar fi putut avea nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO