Bănci și Asigurări

Bancile au platit in semestrul I 1,35 mld. euro pentru depozitele strainilor

Bancile au platit in S1 1,35 mld. euro pentru depozitele strainilor
13.08.2009, 16:54 24

Bancile romanesti au platit in primul semestru 1,35 miliarde de euro, reprezentand dobanzi si o parte din principal, pentru depozitele pe termen mediu si lung atrase de la straini, indica datele BNR.

Suma este aproape egala cu serviciul datoriei inregistrat pe acest segment in intreg anul 2008.

Analistii spun insa ca suma nu reprezinta neaparat o crestere a costurilor la care bancile locale se finanteaza din exterior. "Nu este neaparat vorba de costuri, ci pur si simplu s-a dat mult mai mult inapoi; probabil au fost foarte multe acorduri de finantare care nu s-au mai reinnoit", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

El explica aceasta situatie prin faptul ca nu mai exista presiune asupra bancilor pentru a apela la depozite detinute de straini.

"Aceste depozite reprezentau o modalitate de a evita rezervele minime obligatorii (RMO), care in ultima vreme au fost reduse semnificativ de catre BNR", spune Chidesciuc.

Banca centrala a decis in ultima sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie reducerea RMO pentru pasivele in valuta de la 35% la 30%, dupa ce in iunie mai operase o reducere de cinci puncte procentuale. La pasivele in lei, rezervele minime au fost reduse, in iunie, de la 18% la 15%, iar majoritatea analistilor estimeaza o continuare a acestei politici pana la sfarsitul anului.

In ultimul an, soldul depozitelor detinute de straini la bancile locale a variat nesemnificativ in jurul a 5,9 miliarde de euro, iar analistii se asteapta ca in perioada urmatoare acesta sa intre in declin. Soldul depozitelor nerezidentilor "va scadea in continuare, dar mai greu, in conditiile in care sunt produse pe termen mediu si lung", apreciaza Chidesciuc.

Valoarea depozitelor detinute de straini la bancile locale a stagnat in ultimul an, in conditiile in care numai in 2007 soldul acestora a crescut de peste trei ori, de la 960 de milioane de euro la 3,5 miliarde de euro.

Serviciul datoriei pentru depozitele nerezidentilor pe termen mediu si lung a explodat in trimestrul doi, in aprilie inregistrand aproape o dublare fata de luna anterioara, dupa cum arata datele BNR de la sfarsitul semestrului I. Numai in iunie, sumele platite de banci pentru depozitele strainilor a fost de 438 de milioane de euro. Aceste depozite reprezinta principala modalitate prin care bancile locale se finanteaza de la companiile-mama din Occident.

 

19 mld. euro platiti in contul datoriei pe termen scurt

Costurile bancilor cu depozitele strainilor au urcat semnificativ in a doua parte a anului trecut, pe fondul lipsei de lichiditati generata de criza financiara globala. In ultimele luni insa, spun bancherii, lichiditatea de pe piata s-a imbunatatit vizibil si nu mai exista pericolul unei explozii a costurilor de finantare.

In acelasi timp, serviciul total al datoriei externe a urcat de la 4,3 miliarde de euro in primele sase luni ale anului trecut la mai mult de 24 de miliarde de euro in primul semestru din 2009. Cea mai mare parte din aceasta suma, adica 18,8 miliarde de euro, este reprezentata de rambursarea datoriei pe termen scurt. De aceea, analistii spun ca nici in acest caz factorul de crestere nu este reprezentat de costul finantarii, ci de faptul ca datoriile nu au mai fost refinantate. Tocmai de aceea, BNR intentioneaza sa inaspreasca monitorizarea expunerii pe piata locala a celor mai mari noua grupuri bancare straine prezente in Romania. Desi acestea s-au angajat in mod repetat sa-si mentina expunerile, BNR a sesizat fluctuatii semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO