Bănci și Asigurări

Băncile au rămas anul acesta fără finanţări externe de 2 mld. euro

Băncile au rămas anul acesta fără finanţări externe...

Autor: Ciprian Botea

15.11.2013, 00:08 258
Datoria externă a băncilor – care inclu­de în principal liniile de finanţare acordate de acţionarii străini filialelor locale – a scăzut cu echivalentul a 3 miliarde de euro anul acesta şi a ajuns la 17,8 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie, potrivit BNR.
 
Doar în trimestrul al treilea au fost retrase din ţară linii de finanţare de 750 mil. euro. Stocul de datorie pe termen lung, care se stabilizase la 15 mld. euro în 2011 şi 2012, a scăzut anul acesta cu echivalentul a 2 mld. euro, ceea ce indică o opţiune din ce în ce mai clară a băncilor-mamă de a retrage la scadenţă liniile de finanţare acor­date în trecut băncilor locale. Datoria pe termen lung însuma 13,4 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie.
 
„Balanţa contului curent revine gradual în teritoriul negativ pentru că investiţiile străine rămân slabe, iar datoria externă con­tinuă să scadă pe fondul procesului de dezin­termediere bancară aflat în plină desfăşurare. Dezintermedierea şi volatilita­tea apetitului la risc al investitorilor rămân principalele riscuri asociate scenariului de inflaţie al băncii centrale“, comentează analiştii BCR.
 
Faţă de vârful de aproape 25 miliarde de euro atins de datoria externă a băncilor în decembrie 2008, scăderea este de aproape 30%. Băncile străine se confruntă cu regle­mentări mai stricte privind lichididatea şi capitalul pe pieţele de origine şi de aceea preferă să-şi retragă liniile de finanţare, mai ales că oricum băncile locale se plâng de lipsa cererii de credite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO