Bănci și Asigurări

Băncile au ţinut la BNR 4,4 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din 2015, aproape dublu faţă de anul 2014

Băncile au ţinut la BNR 4,4 mld. lei în fiecare zi...

Autor: Liviu Popescu

15.01.2016, 00:04 184

Creşterea în termeni nominali a fost de 80%. Astfel, nivelul ridicat al sumelor ţinute la BNR în 2015 reflectă li­chiditatea în exces din sistem. Şi ban­cherii au afirmat de multe ori că există lichiditate în sistem, folosind chiar formulări precum „ocean de lichidi­tate“. Băncile au ţinut ba­nii la BNR la o dobân­dă de 0,25% pe an.

Cu toate că o parte din lichiditatea în exces a fost plasată la BNR, bancherii au dat drumul şi la împrumuturi, cre­di­ta­rea agregată înre­gis­trând în luna august din 2015 prima evoluţie anua­lă pozitivă de la în­ce­putul anului 2013. Potri­vit celor mai re­cente date disponibile, cre­ditarea agregată a crescut în luna noiembrie cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, pe fon­dul accelerării substanţiale a îm­pru­muturilor în lei. Astfel, băncile locale aveau la finele lunii noiembrie credite acor­date populaţiei şi compa­niilor în va­loare de 218,5 mld. lei (48 mld. euro), în creştere cu 5 mld. lei faţă de aceeaşi lună din 2014. Ofertele tot mai agresive ale băncilor pentru creditele în lei şi ofertele băncilor pentru „creditele cu bule­ti­nul“ au determinat ca preferinţele ro­mânilor să se orienteze către împru­muturile în monedă românească.

Facilitatea de depozit pusă la dis­poziţie de banca centrală permite băn­cilor ca la finele fiecărei şedinţe de tranzacţionare să plase­ze lichiditatea în exces în depozite la BNR, la o rată de dobândă prede­ter­minată, iar acest lucru dacă nu identifică alte forme de plasament.

În ultimele luni din 2015, lichiditatea exis­ten­tă pe piaţă s-a îmbu­nătăţit, situaţie reflec­ta­tă şi de scăderea con­stan­tă a dobânzilor la lei pe piaţa monetară.

Vârful mediei zilnice al sumelor rulate prin facilitatea de depozite pe o zi a fost în prima lună din 2015, respectiv o medie zilnică de 13 mld. lei. Suma medie zilnică depusă la BNR în ultima lună a anului s-a ridicat la 7 mld. lei, în creştere cu 3 mld. lei faţă de luna precedentă. Minimul înregis­trat în 2015 a fost în luna mai, respectiv depuneri de 0,8 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO