Bănci și Asigurări

Bancile de pe bursa au fost urcate de banii investitorilor straini in primul semestru

Bancile de pe bursa au fost urcate de banii investitorilor straini in primul semestru

Click pentru imaginea marita

05.07.2007, 16:12 13

Titlurile bancilor sunt printre cele mai vanate de investitorii straini, cumpararile nete ale nerezidentilor pe acest segment ridicandu-se la 86 de milioane de euro in primele cinci luni ale acestui an, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Actiunile BRD au crescut de la inceputul anului cu 47%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au adus un castig de 26%, luand in calcul si majorarea de capital realizata de banca, in conditiile in care indicele BET a urcat cu doar 21%. Atat BRD, cat si Banca Transilvania sunt cuprinse in indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii listate la Bursa de Valori, exceptand SIF-urile. Banca Carpatica (BCC), cea de-a treia banca listata la Bursa, a oferit un castig de 18%, sub media pietei.
Desi randamentele oferite de actiunile celor doua banci nu s-au ridicat la nivelurile spectaculoase de peste 100% pe care le-au adus actiunile de pe RASDAQ si unele dintre companiile mai mici de pe Bursa de Valori, acestea sunt destul de ridicate in comparatie cu cele inregistrate de bancile listate pe pietele din jur.
In plus, riscurile asociate unei investitii in titluri BRD sau TLV sunt mai reduse decat riscurile asociate unei investitii in actiuni ale companiilor de pe RASDAQ, datorita lichiditatii mai ridicate.
Cresterea titlurilor bancare a fost sustinuta de rezultatele bune raportate de banci pentru anul trecut, dar si de perspectivele bune pentru bancile romanesti dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Actiunile BRD-Societe Generale au cunoscut in primele sase luni ale anului o apreciere destul de puternica. Daca la inceputul lunii ianuarie pretul actiunilor bancii crestea cu 7,03%, ajungand la un nivel de 19,80 lei/actiune, sfarsitul lunii iunie a gasit titlurile companiei la un nivel de 28 lei/actiune, cu 41,42% peste cel inregistrat in prima sedinta din ianuarie.
In urma acestor cresteri, capitalizarea BRD a depasit nivelul de 6 miliarde de euro.
Pretul de inchidere din sedinta din 29 iunie a fost cel mai mare inregistrat in acest an, valoarea tranzactiilor din ziua respectiva fiind de 354.000 de euro (1,10 mil. lei). Cea mai mare apreciere din acest an a fost atinsa pe 15 iunie, atunci cand pretul actiunilor a sarit cu 12,02%, de la 23,30 lei/actiune in ziua precedenta la 26,10 lei/actiune. Titlurile au reusit sa atinga in aceeasi sedinta si cea mai mare lichiditate din acest an, de 7,61 mil. euro (circa 23,69 mil. lei). Media zilnica a tranzactiilor cu titluri BRD s-a situat in jurul valorii de 1,1 mil. euro.
Pretul actiunilor Bancii Transilvania a scazut in primele sase luni cu 26,6%, de la un pret de 1,07 lei/actiune la inceputul anului la 0,845 lei/actiune in ultima zi de tranzactionare din iunie, insa scaderea s-a datorat majorarii de capital pe care banca a derulat-o in aceasta perioada.
Investitorii care au cumparat actiuni ale Bancii Transilvania la finele anului trecut si au participat si la majorarea de capital au castigat insa circa 26%.
Banca Transilvania a atins o capitalizare de 1,77 miliarde de euro.
Actionarii bancii au aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor din 25 aprilie majorarea capitalului social cu suma de 217,7 mil. lei (circa 70 mil. euro).
Majorarea se realizeaza prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, prin utilizarea primelor de emisiune, in urma careia fiecare actionar inregistrat va primi cu titlu gratuit 453 actiuni pentru fiecare 1000 actiuni detinute, si prin aporturi din partea actionarilor, fiecare actionar inregistrat putand sa subscrie 100 actiuni pentru fiecare 1000 actiuni detinute. Data de inregistrare aprobata a fost 11 mai 2007, iar termenul limita pentru subscrierea de actiuni a fost 29 iunie.
Titlurile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au pierdut in primele sase luni ale lui 2007 aproximativ 5,45%, scazand de la un pret de 0,58 lei/actiune la inceputul lui ianuarie la 0,55 lei/actiune in ultima sedinta din iunie. Scaderea se datoreaza insa tot unei majorari de capital cu actiuni gratuite derulata de banca in primul semestru.
Actionarii bancii au aprobat in data de 21 aprilie majorarea capitalului social cu circa 23,08 mil. lei (7,42 mil. euro), prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net si din utilizarea unor prime de emisiune. Fiecare actionar al bancii inregistrat la data de referinta a primit 165 de actiuni noi pentru fiecare 1.000 de actiuni detinute.
rares.jitianu@zf.ro
BRD Groupe Societe Generale Bucuresti (BRD)
Capitalizarea BRD a depasit 6 mld. euro, in conditiile in care actiunile bancii au crescut cu 47,5% de la inceputul anului. Titlurile BRD au adus cel mai bun randament in prima jumatate a acestui an dintre bancile listate. Numai in ultima luna, actiunile BRD au castigat circa 10%.
BRD este cea mai bine vazuta de catre analisti dintre bancile listate, primind recent recomandare de cumparare din partea analistilor Raiffeisen Capital & Investments.
Actiunile BRD au fost printre cele mai tranzactionate titluri de la Bursa in prima jumatate a acestui an, cu un rulaj mediu zilnic de peste 1 mil. euro. Banca a obtinut in primul trimestru un profit net de 168,5 mil. lei (aproape 50 mil. euro), in crestere cu 12,3% fata de aceeasi perioada a lui 2006.
Pentru acest an, BRD si-a bugetat un profit net cu peste 15% mai mare, dupa ce anul trecut banca si-a majorat profitul cu 19%, la 687 mil. lei (195 mil. euro). Activele BRD se ridicau la finele lunii martie la 28,7 mld. lei (8,7 mld. euro), in crestere cu 2,5% fata de sfarsitul anului trecut. BRD a distribuit in acest an un dividend brut de 0,3672 lei/actiune din profitul net pe 2006, randamentul dividendului fiind de 1,6%.

Banca Transilvania Cluj-Napoca (TLV)
Actiunile Bancii Transilvania au adus un randament de circa 26% de la inceputul acestui an pentru investitorii care au participat la majorarea de capital.
In ultima luna, actiunile TLV au crescut cu 10,5%, atingand un nivel de 0,85 lei/actiune. Valoarea medie a tranzactiilor realizate cu titlurile TLV in prima jumatate a acestui an s-au ridicat la 1,37 mil. euro pe zi.
Capitalizarea Bancii Transilvania a ajuns in prezent la aproape 1,7 mld. euro, presupunand ca actiunile oferite spre subscriere actionarilor in cadrul majorarii de capital vor fi subscrise integral.
Banca Transilvania a operat in acest an o majorare de capital din surse proprii, cu acordarea de actiuni gratuite, si o majorare de capital cu aporturi in numerar. Banca a dat 453 de actiuni gratuite la 1.000 de actiuni detinute si posibilitatea de a subscrie inca 100 de actiuni la pretul de 0,35 lei/actiune. Banca Transilvania a obtinut in primul trimestru un profit net de 31,2 mil. lei (9,2 mil. euro), cu 14% mai mare decat in perioada similara a lui 2006. Activele bancii au crescut in primul trimestru cu 11%, la 9 mld. lei (2,71 mld. euro).

Banca Comerciala Carpatica Sibiu (BCC)
Carpatica este cea mai mica dintre bancile listate la Bursa, avand o capitalizare bursiera de 292 mil. euro.
Actiunile BCC au adus de la inceputul anului un randament de 18,6%, luand in considerare si majorarea de capital realizata de banca in acest an.
In ultima luna, actiunile Carpatica au crescut cu 3,7%. Carpatica a realizat o majorare de capital in valoare de 23 mil. lei (7 mil. euro) prin incorporarea profitului net din 2006 si a primelor de emisiune din anii precedenti si distribuirea de actiuni gratuite. Fiecare actionar a primit 165 de actiuni gratuite pentru 1.000 de actiuni detinute.
Banca Carpatica a inregistrat in primul trimestru un profit net de 147.000 de lei (43.000 de euro), de circa 28 de ori mai mic decat in perioada similara a anului precedent. Activele bancii au crescut in primul trimestru cu 5,4%, la 1,72 mld. lei (520 mil. euro). Pentru acest an, Carpatica si-a bugetat un profit net de 25,2 mil. lei (7,87 mil. euro), in crestere cu 31% fata de 2006. Carpatica este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu, care detine direct si indirect peste 51% din capitalul social al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO