Bănci și Asigurări

Băncile din UE, reglementate de un "cod unic de legi", mai puternic decât influenţa băncilor centrale

Băncile din UE, reglementate de un "cod unic de legi", mai puternic decât influenţa băncilor centrale

Autor: Radu Racu

15.02.2011, 11:40 21

Şeful noii autorităţi bancare din UniuneaEuropeană avertizează într-un interviu pentru Financial Times că plănuieşte săfolosească "adevărata putere" a unui set unic de reglementări lanivelul blocului comunitar pentru impunerea unei supravegheri maiuniforme asupra băncilor, decizie care ar putea slăbi influenţabăncilor centrale din statele UE.

Bancherii se tem că decizia va afecta competitivitatea şiinovaţia din sector.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului deAdministraţie al Autorităţii Bancare Europene(EBA), afirmă în interviul acordat publicaţieibritanice că efectele crizei financiare au scos în evidenţăslăbiciunile cauzate de lipsa unor eforturi coordonate însupravegherea bancară din Europa.

El afirmă că EBA va trebui să foloseascăautoritatea în cadrul unei "cărţi de reguli unice" pentru a impuneo poziţie mai fermă.

"Persoanele cu experienţă de aici trebuie să înceapă discuţii realedespre politica de administrare, să ia decizii şi să producăschimbări. Cartea unică de reguli este putere reală. Daca vom aveadin nou competiţie între normele de supraveghere va fi haos", spuneEnria.

Fost secretar general la instituţia care a precedat EBA, AndreaEnria a declarat că a încercat în urmă cu cinci ani să impunăbăncilor centrale din UE să oblige băncile să-şi majorezelichidităţile şi să-şi armonizeze legislaţia privind capitalul,măsuri care ar fi putut salva băncile europene de la majoritateaefectelor dezastruoase ale crizei.

Bancheri şi analişti juridici intervievaţi de Financial Timesspun că ambiţia lui Enria de a aface o autoritate unică bancară arputea schimba radical sistemul de norme din sectorul bancar. "Încinci ani s-ar putea să fim nevoiţi să vorbim întâi cu EBA laBruxelles. FSA (Financial Services Authority - autoritatea bancarădin Marea Britanie)", spune directorul unei bănci din Londra

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO