Bănci și Asigurări

Bancile incep sa stie totul despre cei care au luat credite. Cum comentati?

Bancile incep sa stie totul despre cei care au luat credite

Serban Epure

11.05.2009, 00:00 161

Biroul de Credit a implementat luna trecuta un sistem de scoring prin care ofera informatii privind comportamentul de plata al celor care au contractat imprumuturi si arata probabilitatea clientilor de a-si plati ratele in viitor.

Si inainte bancile primeau de la Biroul de Credit informatii pozitive sau negative privind istoricul de plata al clientilor, insa noutatea vine din faptul ca bancile pot afla probabilitatea ca in viitor clientii sa-si plateasca ratele.
"Sistemul de scoring se bazeaza pe datele din trecut si din prezent pentru a proiecta in viitor probabilitatea ca un client sa-si plateasca ratele la timp, pe baza unui model statistic international folosit pe toate continentele", a afirmat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Sistemul de scoring a fost dezvoltat in parteneriat cu compania americana specializata Fair Isaac. Scoringul inseamna un punctaj format din trei cifre, de la 300 la 850 de puncte, o cifra mai mare insemnand o probabilitate mai mare ca respectivul client sa-si plateasca ratele la timp. In jur de zece banci au incheiat contracte cu Biroul de Credit pentru aflarea scoringului clientilor, printre acestea fiind atat banci mici, cat si banci mari.
"Cred ca pana la sfarsitul anului il vor utiliza aproape toate bancile (...). Bancile se concentreaza din ce in ce mai mult pe monitorizarea portofoliilor, exista o grija mai mare pentru clientii deja aflati in portofoliul lor." Bancile au in general sisteme proprii de scoring, insa pot combina rezultatele furnizate de Biroul de Credit cu propriile date.
In cazul in care un client nu si-a platit rata de doua luni, o banca poate solicita Biroului de Credit un scoring bazat pe tot istoricul de plata al clientului (date care includ si comportamentul de plata la alte banci) pentru a decide daca mai are sanse de recuperare a creantei de la client sau este nevoita sa externalizeze creditul catre o companie de recuperare creante, explica Serban Epure.
 
In aprilie interogarile pentru credite au scazut
Baza de date a Biroului de Credit a inregistrat in aprilie 329.000 de interogari de la banci in vederea acordarii de imprumuturi, nivel mai scazut cu 15% fata de luna martie si cu circa 40% fata de aprilie anul trecut.
Totusi, fata de ianuarie si februarie cand numarul de interogari pentru credite noi a fost sub 300.000, cererea de credite s-a revigorat usor, ceea ce se observase si in luna martie. Creditele noi acordate insa nu reusesc sa acopere rambursarile de rate ale clientilor, astfel ca in datele BNR soldul creditelor apare cu o crestere negativa de la luna la luna.
"Este o crestere (a numarului de interogari pentru credite noi - n.r.) intr-un fel normala fata de ianuarie si februarie, dar suntem departe de ce era anul trecut. Acest lucru nu inseamna totusi ca piata creditelor este blocata, ci doar o descrestere fata de anul trecut cu circa 40%", spune Serban Epure.
La acordarea unui imprumut, bancile interogheaza baza de date a Biroului de Credit - institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind creditul de retail, pentru a afla daca respectivul client are si alte credite sau restante pe care nu le-a declarat. Numarul de interogari facute de banci la Biroul de Credit este astfel un indicator al cererii de credite de retail.
In aprilie s-a inregistrat la Biroul de Credit un numar foarte mare de interogari de credite, de 723.000, insa mai bine de jumatate au fost interogari ale bancilor pentru a evalua calitatea portofoliului de credite, deci nu numai cereri pentru credite noi. Un numar de peste 700.000 de interogari nu a mai fost inregistrat din septembrie 2008. "Numarul interogarilor din aprilie este foarte mare, ca pe vremurile bune, dar asta datorita faptului ca un numar de banci au solicitat si scoring odata cu raportul de credit. Aprilie a fost prima luna in care bancile au vazut cum functioneaza scoringul", spune Epure.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO