Bănci și Asigurări

Bancile intarzie adoptarea unui standard unic de plati in zona euro

21.11.2007, 17:55 17

Bancile romanesti nu se grabesc sa adere la zona unica de plati in euro (Single European Payment Area-SEPA), proiect al Comisiei Europene care va fi lansat de la 1 ianuarie.
Costurile ridicate legate de implementarea noului sistem de plati si perspectiva aderarii la zona euro in 2014 scot proiectul SEPA de pe lista prioritatilor jucatorilor. Lipsa de entuziasm se manifesta si la nivel european, potrivit raportului World Payment Report 2007 publicat de compania de servicii de consultanta Capgemini, ABN Amro si EFMA. Niciuna dintre tarile membre ale zonei euro nu se asteapta ca pana in 2010, data limita pana la care va fi introdus noul sistem de plati, sa atinga un volum critic de plati prin intermediu SEPA, astfel incat sa grabeasca adoptarea instrumentelor SEPA. Succesul in adoptarea sistemului unificat de plati depinde de atragerea sectorului public si al corporatiilor catre instrumente SEPA, arata studiul. "Zona unica de plati in euro este cel mai ambitios proiect al Comisiei Europene in domeniul platilor, dupa introducerea monedei unice", a declarat Rodica Tuchila, senior advisor in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, adaugand ca principala trasatura a proiectului este orientarea catre clienti. Pentru banci, SEPA presupune costuri, eforturi si investitii. Avantajele aderarii la SEPA pentru clientii bancii constau in faptul ca vor putea transfera fonduri in euro catre cineva (persoana sau companie) din spatiul euro utilizand aceleasi instrumente si platind acelasi pret ca pentru o plata locala.
"Proiectul SEPA al Comisiei Europene impune bancilor locale o redefinire a strategiilor pentru cardurile de credit. Migrarea spre schemele SEPA va fi o misiune grea pentru banci", spune Rodica Tuchila. In prezent, bancile si companiile de transfer de fonduri percep comisioane mari pentru platile interstatale. Comisia Europeana incearca prin proiectul SEPA sa diminueze costurile pentru utilizatori si sa uniformizeze aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO