Bănci și Asigurări

Bancile lucreaza si cu scenarii de 4,7 lei/euro

Bancile lucreaza si cu scenarii de 4,7 lei/euro
12.01.2009, 17:57 20

Bancile romanesti iau in considerare cresterea euro chiar pana la varfuri de 4,5-4,7 lei in toamna, dupa ce moneda europeana a atins ieri un nou maxim istoric, de 4,26 lei la cursul oficial.

Cele mai recente prognoze ale analistilor locali sunt mult mai pesimiste decat cele de la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care la inceputul iernii nimeni nu indraznea sa anticipeze depasirea varfului istoric de 4,2 lei stabilit in 2004. Piata a dus insa euro fara emotii peste acest nivel, iar ieri dealerii au cotat moneda europeana si la 4,33 lei, stabilind astfel un nou record.
Cel mai pesimist scenariu vine de la analistii ING Bank, care cred ca euro urmeaza sa ajunga la 4,7 lei in trimestrul al treilea. Aceasta in conditiile in care investitorii straini vor penaliza explozia deficitului bugetar de anul trecut, cand a ajuns la 5%, dar si masurile corective insuficiente adoptate pana acum. "BNR permite leului sa slabeasca, tintind o corectare a deficitului extern", noteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING. "Opinia generala privind deteriorarea fara precedent a conditiilor la nivel mondial in primul semestru ne face sa credem ca nivelul de 4,5 lei pentru un euro ar putea fi atins in lunile urmatoare, urmand ca din semestrul al doilea trendul de depreciere a leului sa se inverseze", apreciaza Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen. El spune insa ca un euro de 5 lei nu este un scenariu realist, avand in considerare ca dezechilibrele din economie se corecteaza deja.
"Acest ritm de depreciere cu 3-4 bani pe zi este foarte mare si nu cred ca e sustenabil. Cursul este deja ridicat si mizez pe o corectie in trimestrul I. Ma astept la o evolutie sinusoidala in cursul anului, insa fara indoiala leul va ramane mai slab, cu un curs mediu anual usor peste 4 lei/euro, dar in niciun caz spre 5 lei/euro", a comentat pentru ZF Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune ca sunt prea multe incertitudini pentru a putea da o prognoza de curs. El noteaza totusi ca o schimbare a sentimentului fata de leu (posibila in cazul semnarii unui acord cu Fondul Moneter International) ar putea aduce o apreciere brusca a leului, in conditiile in care cotatiile au urcat in ultimele saptamani pe volume foarte reduse.
La asemenea niveluri de curs, cresterea restantelor la creditele in valuta pare deja inevitabila, iar bancherii se gandesc deja cum pot sa atenueze impactul asupra calitatii portofoliului de credite.
"Daca leul se va mentine la nivelul actual fata de euro, va fi influentata capacitatea clientilor de a rambursa creditele. Ramane de vazut evolutia cursului in urmatoarele saptamani pentru a stabili cu ce pachete de masuri putem veni in sprijinul clientilor nostri", a explicat pentru ZF Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
Restantele la credite au inceput sa accelereze inca din toamna, insa pana acum grosul cresterii a fost generat de creditele in lei. Abia de acum s-ar putea vedea si impactul scumpirii euro, care face ca ratele la creditele in valuta sa fie mai greu de platit pentru clientii care obtin venituri in lei. Analizele UniCredit indica o crestere a cursului mediu cu 12% fata de anul trecut, respectiv la 4,12 lei/euro.
"Banda superioara a intervalului de variatie se situeaza la un maxim de 4,4-4,5 lei pentru un euro, iar la sfarsit de an ne asteptam la un curs de 4,2-4,3 lei pentru un euro", spune Rozalia Pal, senior economist in cadrul bancii.
Rasvan Radu spune ca pentru firmele viabile care au ajuns sa aiba probleme in actuala conjunctura de piata, UniCredit Tiriac a operat deja rescadentari ale liniilor de credit, sau chiar a venit cu finantari suplimentare si consultanta pentru restructurarea datoriei.
Pe partea de retail bancherii spun ca asemenea practici nu sunt inca raspandite. Totusi, la sfarsitul anului trecut Bancpost a anuntat ca le permite clientilor sa schimbe moneda in care au contractat creditul sau data la care rata trebuie platita in fiecare luna, si a suspendat temporar comisionul perceput pentru sumele rambursate in avans.
"Daca va continua deprecierea, este probabil ca unele banci comerciale sa fie nevoite sa ceara capital de la bancile-mama, iar acum este un moment foarte dificil pentru asa ceva. Va incetini consumul si vom vedea o volatilitate foarte mare a investitiilor in alta moneda decat lei, pentru ca deprecierea leului nu va fi lina. Cred ca in piata vor intra mai putini euro, deoarece lipsa unor masuri clare de reducere a deficitului bugetar reprezinta un semnal negativ pentru investitori", spune si Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private. Si el vede euro osciland intre 4,1 si 4,5 lei, cel putin in primul semestru. Boboc spune ca volatilitatea ridicata din ultima perioada a fost alimentata si de taierea calificativelor de tara acordate Romaniei de agentiile de rating Standard & Poor's si Fitch in toamna trecuta.
Leul a pierdut aproape 7% doar de la inceputul anului. Comparativ cu nivelurile din vara lui 2007 - cand BNR a relaxat conditiile de creditare pentru clientii individuali, iar imprumuturile in valuta au inregistrat o crestere exploziva -, euro este acum cu peste 20% mai sus. Practic, o rata lunara de 400 de euro (circa 1.300 de lei la cursul din 2007) ajunge acum la circa 1.700 de lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO