Bănci și Asigurări

Bancile mici dupa active, in top la capital

30.11.2009, 23:07 45

Bancile cu actionari din Grecia, Austria si Olanda concentrau inseptembrie 52% din capitalul din sistemul bancar local, respectivcu un punct mai putin decat in urma cu doi ani.

Investitorii olandezi s-au mentinut in ultimii doi ani pepozitia a treia in functie de capitalul detinut, insa ponderea intotalul capitalului din sistem a coborat de la 9% la 7,5%. Cel maimare jucator pe plan local cu sediul in Olanda este ING.

Grecii au ajuns sa depaseasca austriecii din punctul de vedereal capitalurilor detinute, desi filialele lor au active mai mici.

In ultimul an bancile straine au adus aproape 325 de milioane deeuro la capitalul social al subsidiarelor locale, potrivit datelorde la Registrul Comertului. Cele mai mari investitii au fost facutede grupurile financiare elene, care au adus 200 de milioane de eurola capital. Bancpost (detinuta de Eurobank) si Banca Romaneasca(detinuta de National Bank of Greece) au beneficiat de acestefonduri. Fata de septembrie 2007, ponderea din capital detinuta deinvestitorii greci a crescut cu aproape cinci puncteprocentuale.

Grupul Credit Europe, cu sediul in Olanda, controlat demiliardarul turc Husnu Ozyegin, a adus aproape 100 mil. euro lacapitalul filialei locale in toamna trecuta. Tot din Olanda au maivenit in primavara opt milioane de euro, pentru GE Garanti Bank, onoua banca, aflata in proces de autorizare la BNR.

Pe locul patru in topul in functie de capitaluri apare Ungaria,desi filialele locale ale bancilor maghiare OTP si MKB suntjucatori de talie mica din punctul de vedere al activelordetinute.

Portugalia, reprezentata in sistemul bancar doar prin MillenniumBank, un jucator inca de talie mica, ajunge pe locul sapte infunctie de ponderea in totalul capitalurilor din sistem.

Investitorii italieni au coborat pe locul sase in top, desiBanca CR Firenze (un jucator de talie mica, controlat de grupulIntesaSanpaolo) a primit in vara 14 milioane de euro lacapital.

Investitorii din Cipru apar pe locul opt in top, cu o pondere de2,1% din totalul capitalului. In iunie, Libra Bank (controlata degrupul american de investitii NCH) a primit 4 milioane de euro dela un investitor cu sediul in Cipru.

Printre investitorii care si-au majorat cota detinuta se numaraBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), careconcentreaza acum 2% din capitalul total, fata de 1,4% inseptembrie 2007. BERD detine participatii de 15% la BancaTransilvania (controland cel mai mare pachet individual de actiuni)si de circa 10% la Banca Romaneasca, 5% la BRD. Pe plan local suntactive 43 de banci, din care doar sase sunt cu capitalromanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO