Bănci și Asigurări

Bancile mici ezita sa reduca dobanzile la depozite, impiedicand relansarea creditarii

Bancile mici ezita sa reduca dobanzile la depozite, impiedicand relansarea creditarii
16.06.2009, 16:11 19

Situatia survine pe fondul reducerilor in pasi mici a dobanzilor oferite deponentilor, bancile fiind reticente in a adopta masuri agresive de teama de a nu-si pierde clientii in favoarea concurentei.

Pentru clientii care au economii castigurile reale aduse de aceste dobanzi sunt consistente, avand in vedere ca inflatia a coborat in luna mai sub pragul de 6%, in timp ce dobanzile oferite de multe banci inca trec de 12% pe an.
Cele mai atractive oferte la depozite vin din partea jucatorilor de talie mica si mijlocie, dupa ce bancile din top 10 au actionat mai rapid in sensul scaderii castigurilor oferite de produsele de economisire. BRD, al doilea mare jucator, a facut apel la BNR pentru a lua masuri care sa determine si bancile mai mici sa coboare dobanzile.
De asemenea, alti bancheri cer BNR sa reduca mai departe dobanda de politica monetara, insa ramane de vazut daca nu vor profita de o asemenea miscare pentru a-si mari marjele intre dobanzile la depozite si cele la credite.
Decalajul de dobanzi dintre bancile mari si cele mici este pus de analisti pe seama asa-numitei "prime de risc". "Bancile mici sunt percepute ca fiind mai riscante decat cele de talie mare si mentin dobanzile la depozite mai mari pentru a atrage clienti", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, care precizeaza ca bancile mici nu pot accesa lichiditati la fel de usor ca marii jucatori din sistem care au la dispozitie o retea puternica si sprijinul companiilor-mama din Occident.
Cea mai mare dobanda pentru un depozit la termen in lei cu scadenta la trei luni este oferita de Millennium Bank si se ridica la 15,5% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro. Pentru o suma de 5.000 de lei, un deponent primeste dupa trei luni o dobanda de circa 190 de lei.
Garanti Bank, Libra si OTP Bank platesc, in acelasi timp, dobanzi de peste 14% la produsele de economisire cu maturitatea la trei luni. Sumele platite de aceste banci pentru un depozit pe trei luni in valoare de 5.000 de lei se situeaza intre 175 si 178 de lei. In top zece, dupa nivelul dobanzilor la depozite, se mai afla MKB Romexterra, Bank of Cyprus sau ProCredit Bank, institutii care platesc dobanzi situate intre 13 si 14%.
La polul opus se afla cei mai mari jucatori din sistem, unde dobanzile raman in principal pe palierul 10-12%, dar scad si pana la 6,75%, cum este cazul unui depozit pe trei luni cu dobanda variabila oferit de BRD. La cea mai buna oferta a sa, BRD plateste insa o dobanda de 12%, nivel similar cu cel platit de BCR, cea mai mare banca de pe piata romaneasca. La Raiffeisen, al treilea mare jucator din sistem, cea mai mare dobanda platita la depozitele in lei cu maturitatea la trei luni este de 9,25%.
Tendinta inregistrata de dobanzile la depozite va fi una descrescatoare in perioada urmatoare, in conditiile in care inflatia este in scadere, iar economia urmeaza acelasi trend, apreciaza Ionut Dumitru.
"Dar semnalul ar trebui dat in primul rand de BNR, prin reducerea dobanzii de politica monetara", a comentat economistul-sef al Raiffeisen, adaugand ca scaderea dobanzilor la depozite se va traduce intr-o ieftinire a costurilor de creditare, de care va beneficia atat sectorul public, cat si cel privat.
Pentru depozitele cu scadenta la sase luni dobanda maxima - oferita de Libra Bank - este una variabila si se ridica la 14,5% pe an, ceea ce inseamna ca dupa sase luni un deponent primeste 362 de lei la o suma de 5.000 de lei.
Banca Carpatica, Garanti Bank si Millennium platesc, de asemenea, dobanzi de peste 14% la depozitele pe sase luni.
In top zece dupa valoarea dobanzilor oferite la depozitele pe sase luni se mai situeaza Marfin Bank, Banca Transilvania si RIB Bank. Dobanzile platite de aceste banci pentru un depozit de 5.000 de lei fluctueaza intre 312 si 343 de lei.
La depozitele in euro dobanzile nu depasesc 6% pentru produsele de economisire pe trei luni si 6,25% pentru depozitele pe sase luni, in conditiile in care si costurile de finantare in moneda europeana sunt mult mai scazute decat in moneda locala.
Pentru depozitele cu scadenta la trei luni, cea mai mare dobanda este platita de RIB Bank, Millennium, Carpatica si Banca Romaneasca, in timp ce la produsele de economisire pe sase luni cea mai buna oferta vine de la Intesa Sanpaolo Bank, potrivit datelor Conso.ro.
Dobanda platita la scadenta de Intesa Sanpaolo pentru un depozit pe sase luni in valoare de 1.000 de euro se ridica la 31,2 euro (circa 130 de lei).
La polul opus, dobanzile coboara pana la 2,15% atat la depozitele pe trei luni, cat si la cele pe sase luni. Cea mai mica dobanda este platita de RBS, iar suma primita de un deponent pentru 1.000 de euro este de 5,38 euro la trei luni si 10,75 euro la sase luni.
Agresivitatea cu care vor fi reduse dobanzile la produsele de creditare depinde de politica fiecarei banci si ar putea exista inclusiv cazuri in care institutiile financiare sa tina cu dintii de dobanzile la depozite in incercarea de a-si intari pozitia pe piata, apreciaza analistii.
"In dorinta de a atrage cota de piata, unele banci ar putea continua sa practice dobanzi foarte mari", spune Ionut Dumitru, de la Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO