Bănci și Asigurări

Bancile romanesti au dat credite in euro dublu fata de cele din Polonia. Care sunt riscurile?

Bancile romanesti au dat credite in euro dublu fata de cele din Polonia. Care sunt riscurile?
15.07.2009, 00:00 22

Soldul creditelor in moneda unica era in Romania, in decembrie anul trecut, de 24,6 mld. euro, in timp ce ponderea acestora in totalul imprumuturilor contractate de persoanele fizice si agentii economici se ridica la 49%.
Soldul creditelor in euro este astfel dublu fata de cel din Polonia si de aproape trei ori mai mare decat cel din Cehia. Ca pondere a creditelor in euro in totalul imprumuturilor, Romania este depasita doar de Letonia, Lituania si Bulgaria, tari unde insa riscul valutar este inexistent, monedele acestora avand un curs fix al euro.
In aceste conditii, cat de mare este riscul la care s-au supus consumatorii, agentii economici si bancile, care au contractat si acordat credite in valuta fara sa tina cont de avertizarile repetate ale bancii centrale cu privire la riscul creditarii in alta moneda decat cea in care sunt exprimate veniturile debitorului?

Pericolul vine din fluctuatiile de curs
Analistii sunt de parere ca riscurile nu sunt atat de mari pe cat ar parea la prima vedere si ca pot fi controlate.
"Nu stiu cat de relavante sunt cifrele absolute, cred ca ar trebui sa ne raportam mai degraba la ponderea creditelor in Produsul Intern Brut", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. "Este normal ca Romania, care are un PIB mai mare decat Bulgaria sau Ungaria sa aiba si un sold al creditelor mai mare", a precizat el.
In Romania, nivelul de indatorare raportat la PIB este destul de mic in comparatie cu alte tari europene, spune Dumitru. La sfarsitul anului trecut, soldul total al creditelor contractate de populatie si agentii economici era de circa 50 mld. euro, adica mai putin de jumatate din tot ceea ce s-a produs in economie pe parcursul anului 2008.
"Romania nu sta deloc rau din acest punct de vedere", apreciaza economistul-sef al Raiffeisen, adaugand insa ca "daca raportam datoriile totale la venituri, situatia sta putin altfel, nivelul de indatorare in cazul persoanelor fizice fiind unul mediu".
Nici analistul financiar Dragos Cabat nu crede ca soldul creditelor exprimate in euro reprezinta o problema acuta pentru sistemul bancar si pentru populatie.
"Creditele in euro nu sunt o problema atat de mare in acest moment. Problema este una pe termen scurt, in conditiile in care peste numai cativa ani vom intra in mecanismul de schimb valutar (ERM II)", crede Cabat. ERM II este anticamera pentru euro, fiecare tara care intentioneaza sa adopte moneda unica trebuind sa ramana cel putin doi ani in acest mecanism, care presupune asigurarea stabilitatii cursului.
Cabat spune ca gravitatea situatiei depinde foarte mult de structura creditelor. "Daca vorbim de datorii pe termen lung, cum sunt creditele imobiliare, situatia este sub control. Riscul nu este deosebit, dar ar fi accentuat in cazul unei deprecieri masive a monedei nationale." Potrivit datelor BNR, la sfarsitul anului trecut, din totalul creditelor in valuta contractate de populatie, imprumuturile pentru locuinte depaseau cu putin pragul de 30%.

BNR n-ar fi putut sa puna bariera creditelor in valuta
Desi considera ca situatia creditelor in valuta este sub control, analistii nu neaga faptul ca o doza de risc exista. Ei nu considera insa ca banca centrala ar fi putut limita mai mult creditarea in valuta in perioada de crestere economica, cand nimeni nu se gandea ca o criza de amploarea celei actuale ar putea sa izbucneasca.
"Desigur, riscul exista. BNR a adoptat masuri destul de drastice pentru limitarea creditarii in valuta, fiind chiar criticata de bancheri la vremea respectiva. Daca nu ar fi existat acele masuri, situatia ar fi fost mai ingrijoratoare in acest moment, in conditiile in care salariile nu mai cresc ca in trecut, iar somajul este in ascensiune, mai crede Dumitru.
Nici analistul Dragos Cabat nu crede ca banca centrala ar fi trebuit sa joace un rol mai agresiv in limitarea creditarii in moneda straina. "Nu cred ca era nevoie ca BNR sa adopte masuri mai drastice de limitare a creditelor in valuta decat cele pe care le-a adoptat deja", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO