Bănci și Asigurări

Băncile se împrumută ieftin de pe piaţă. Când scad şi dobânzile la credite?

Băncile se împrumută ieftin de pe piaţă. Când scad şi dobânzile la credite?

Autor: Ciprian Botea

09.01.2011, 23:57 37

Companiile cu credite în lei, dar şi clienţii persoane fizice cudobânzi legate de rata ROBOR la o lună pot vedea pe piaţă şanse deieftinire a împrumuturilor după o săptămână în care dobânzile lacare băncile se împrumută între ele au coborât la noi minimedatorită excesului de lichiditate, putând rămâne jos pentru operioadă mai lungă de timp.

Băncile plătesc în prezent o dobândă de 3,59% pe an pentru aatrage lichidităţi în lei pe 30 de zile de pe piaţa interbancară(indicatorul ROBOR la o lună), în condiţiile în care în urmă cuşase luni dobânzile depăşeau 6,8% pe an. În plus, scădereadobânzilor pe termen scurt începe să se transmită şi la termenelede trei sau şase luni, luate ca etalon la stabilirea costuluicreditelor de retail în lei, dar aici mişcarea este încă timidă şiexistă aşteptări ca în perioada următoare să nu se înregistrezefluctuaţii prea mari.

Dobânzile plătite pentru resursele atrase de pe piaţă pe treiluni au coborât la circa 5,55% pe an, ceea ce înseamnă o reducerecu o jumătate de punct procentual faţă de sfârşitul lunii decembrie2010 şi cu 1,5 puncte procentuale faţă de jumătatea anului trecut.

Şi indicatorul ROBOR la şase luni a scăzut cu aproape un punctprocentual în ultima jumătate de an, la 6,58% pe an. Băncile percepînsă marje de 4-5% peste la creditele ipotecare şi de peste 6% lacreditele de consum.

Scăderea dobânzilor interbancare nu se va resimţi însă preacurând în costul creditelor, spun analiştii, în condiţiile în carepentru sumele atrase pe termene mai lungi, de şase luni sau un an,micşorarea dobânzilor rămâne limitată. Un impact imediat se varesimţi însă în costul depozitelor atrase de bănci de laclientelă.

"Scăderea ratelor de dobândă pe piaţa interbancară se va vedeamai degrabă la bonificaţiile plătite de bănci pentru a atragedepozite de la clienţi. La credite există şi o altă problemă:cererea solvabilă este foarte scăzută şi o reducere cu jumătate depunct procentual a dobânzii, de exemplu, nu cred că ar avea unefect semnificativ asupra reluării creditării", consideră NicolaieChideşciuc, economistul şef al ING Bank.

Indicatorii pentru depozitele cu scadenţa de până la o lună suntluaţi drept referinţă în special la stabilirea costului crediteloracordate companiilor. Chideşciuc se aşteaptă ca aici dobânzile săscadă mai uşor decât în cazul populaţiei, dar nu neapărat datorităieftinirii banilor pe piaţă, ci a puterii de negociere mai mare aagenţilor economici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO