Bănci și Asigurări

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital de 500 mil. €

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital...

Autor: Ciprian Botea

19.12.2013, 00:08 298

Actionarii străini ai băncilor, asigurătorilor şi companiilor de leasing au injectat anul acesta 500 milioane de euro în capitalul filialelor locale pentru a acoperi pierderile generate de scăderea vânzărilor, deteriorarea portofoliilor de credite şi accelerarea cheltuielilor cu daunele. Noiembrie a fost cea mai „aglomerată“ lună, fiind înregistrate majorări de capital de 220 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Jumătate din bani au fost aduşi de acţionarii băncilor, care s-au confruntat şi anul acesta cu un volum de credite neperformante în creştere. Majorările de capital din sistemul bancar, care au însumat 275 milioane de euro, sunt la un nivel dublu faţă de întreg anul 2012. Băncile străine aduseseră circa 110 mil. euro la capital anul trecut.

„Eu cred că mai este loc pentru majorări de capital. Cât timp economia creşte lent şi venitul disponibil continuă să scadă nu avem cum să vedem o scădere a presiunii cre­ditelor neperformante, astfel că BNR va cere în conti­nua­re capital suplimentar băncilor ai căror indicatori de perfor­manţă se deteriorează. Rămâne de văzut dacă băncile vor adu­ce capital de afară sau vor acoperi această nevoie din surse interne“, comentează analistul financiar Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO