Bănci și Asigurări

Băncile şi-au mai adăugat credite de consum de 300 de mil. lei în bilanţuri în octombrie. Stocul a urcat la 36 mld. lei

Băncile şi-au mai adăugat credite de consum de 300 de...

Autor: Anelis Baciu

02.12.2016, 00:06 212

Creditele de consum în lei din bilanţurile băncilor s-au majorat cu 300 de milioane de lei în luna octombrie, stocul ajungând astfel la 36 mld. lei (8,1 mld. euro), potrivit datelor Băncii Naţionale.

Faţă de luna octombrie a anului trecut, stocul finanţărilor acor­date de bănci pentru con­sum este mai mare cu aproape 10%.

Bancherii s-au bazat destul de mult în ulti­ma perioadă pe creditul de consum în activitatea de creditare de retail, acest tip de împrumut asigurând o sursă importantă de venituri, marjele peste indicatorul Robor fiind destul de mari.

Pe de altă parte, cre­ditele de consum poar­tă şi riscuri mai mari, din moment ce nu au garanţii în spate, aşa cum se întâm­plă în cazul creditelor ipotecare.

Dobânzile pentru cre­ditele de consum ajung în medie la 8-10% pe an, iar în condiţiile în care indi­catorul Robor la trei luni ajunge la 0,8% pe an, înseamnă că marja băn­cilor este de cel puţin şap­te puncte procentuale peste Robor. Bancherii şi-au permis să ţină marjele sus pentru că indicatorul Robor s-a tot restrâns, însă creşterea acestuia ar putea determina băncile să taie din marje pentru a rămâne competitivi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO