Bănci și Asigurări

Bancile si brokerii nu vor putea vinde direct pensii obligatorii

Bancile si brokerii nu vor putea vinde direct pensii obligatorii
08.06.2007, 17:18 7

Bancile, brokerii de asigurare si societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) nu vor putea vinde direct pensii obligatorii (pilonul II), deoarece Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a hotarat sa nu schimbe legislatia din domeniu.
Decizia vine dupa ce, in urma cu doua saptamani, Comisia anuntase ca normele ar putea fi modificate, astfel incat entitatile de mai sus sa nu fie obligate sa infiinteze o societate separata pentru a distribui pensii obligatorii, asa cum prevede legislatia.
"Nu avem in vedere modificarea legislatiei in acest sens. Au existat solicitari, am avut discutii pe aceasta tema, dar am decis ca nu vom modifica norma", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP. "Dorim un sistem in care intermediarii sa aiba obiect unic de activitate distributia pensiilor obligatorii", a mai spus Oancea.
Pana in prezent, un singur broker de pensii din pilonul II a fost avizat de Comisie si mai exista trei dosare in curs de solutionare, potrivit lui Oancea.
De altfel, presedintele UNSICAR, asociatia profesionala a brokerilor de asigurare, spune ca brokerii asteptau modificarea legislatiei pentru a intra pe piata.
"Brokerii de asigurare sunt interesati de intermedierea pensiilor private, dar intrarea pe aceasta piata a fost amanata tocmai in ideea ca vor putea vinde si pensii obligatorii, pe langa cele facultative. Toti au asteptat sa se reglementeze situatia", explica Andriescu.
Tocmai din acest motiv doar sase brokeri de asigurare s-au autorizat pana acum pentru a distribui pensii facultative, in conditiile in care pe piata intermediarilor in asigurari activeaza 420 de jucatori, iar cheltuielile pentru inceperea acestei activitati sunt reduse.
Capitalul social minim pentru un broker de pensii este acelasi ca in cazul intermediarilor din asigurari: 25.000 de lei. In afara de cei sase brokeri autorizati pentru pilonul III, inca trei dosare asteapta unda verde din partea Comisiei de Pensii.
Presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu, esimeaza ca aproximativ 50 de brokeri de asigurari se vor autoriza pentru vanzarea de pensii facultative, de trei ori mai putin decat in cazul in care legislatia ar fi fost modificata, iar brokerii ar fi putut vinde si pensii obligatorii.
Procesul de vanzare a pensiilor facultative a inceput deja, pe aceasta piata activand companiile Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva, ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari de Viata.
Vanzarea pensiilor obligatorii va incepe in luna august, cand aproximativ 3 milioane de salariati isi vor alege un fond in care sa le fie virate 2 procente din contributiile platite statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO