Bănci și Asigurări

Bancpost măreşte comisioanele şi dobânzile la credite de consum

23.06.2010, 23:39 51

Bancpost, o bancă de top zece controlată de grupul elen EFGEurobank, a scumpit creditele de consum noi în lei şi euro, caresunt vândute în prezent la o dobândă mai mare cu 0,35, respectiv0,24 puncte procentuale.

Comisionul de acordare a fost majorat, de asemenea, cu ojumătate de punct procentual, până la 3% din valoarea împrumutului,în timp ce pentru administrarea creditului clienţii vor plăti lunarun comision de 0,41% aplicat la sold, faţă de 0,39% până decurând.

Pentru creditele de consum în lei dobânda variabilă a urcat dela 13,75% la 14,1% pe an, iar dobânda fixă a fost majorată la16,25% pe an faţă de 15,9%. La împrumuturile în euro dobânda aajuns la 11,4% pe an comparativ cu 11,16% în prezent.

Măsura vine în contextul în care banca a eliminat comisionul derambursare anticipată pentru a se conforma Ordonanţei de Urgenţăprivind contractele de credit pentru persoanele fizice adoptată deExecutiv la jumătatea lunii. Majoritatea bancherilor au avertizatcă plafonarea prin lege a comisionului de plată în avans pentrucreditele de retail va mări costul împrumuturilor.

Bancpost a renunţat şi la comisionul de rambursare anticipatăpentru creditele cu dobândă fixă, care a fost plafonat de Guvern la1%. Până în prezent, comisionul de rambursare anticipată perceputde bancă era de maximum 3,5% din suma plătită în avans.

Un credit de consum în lei cu dobândă variabilă are acum odobândă anuală efectivă 22,55% comparativ 21,8% anterior. Pentru unîmprumut de 10.000 de lei pe cinci ani, rata lunară este de 275 delei. Un credit de consum cu dobândă fixă de 10.000 de leicontractat pe cinci ani are o rată lunară de 286 de lei, dobândaanuală efectivă fiind în acest caz de 25,24%.

Creditele de nevoi personale vândute de Bancpost pot avea ovaloare maximă de 35.000 de lei sau 10.000 de euro, iar perioadamaximă de acordare este de cinci ani.

În acelaşi timp, banca a eliminat comisionul de retragere denumerar din linia de credit acordată, de 0,5% în prezent. Pentruschimbarea scadenţei, modificarea perioadei de creditare saueliberarea acordului de refinanţare este percepută o taxă fixă de100 de lei. Dobânda penalizatoare aplicată sumelor restante este cu5% mai mare decât dobânda standard pentru toate creditele deconsum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO