Bănci și Asigurări

Bank Austria, actionar al UniCredit Tiriac, are nevoie de 2 mld. euro

30.09.2009, 23:10 83

UniCredit Bank Austria, care detine 50,55% din capitalulUniCredit Tiriac Bank, urmeaza sa-si majoreze capitalul social cupana la 2 mld. euro, conform deciziei adoptate de boardul grupuluiitalian UniCredit.

Prin intermediul Bank Austria sunt administrate toateoperatiunile grupului italian UniCredit pe pietele din Austria siEuropa Centrala si de Est.

Decizia de majorare a capitalului a fost luata in contextul incare UniCredit a hotarat sa refuze ofertele guvernelor de la Vienasi Milano de a subscrie actiuni emise de grup pentru a contribuiastfel la consolidarea capitalului social. In schimb, UniCredit vaincerca sa stranga de la actionarii existenti si de pe pieteleinternationale de capital pana la 4 miliarde de euro, din care panala 2 mld. euro vor merge la Bank Austria, operatiunea urmand sa seincheie pana la sfarsitul trimestrului I din 2010, in functie dedecizia actionarilor care vor fi convocati la jumatatea luinoiembrie. La jumatatea acestui an, provizioanele UniCredit pentrupierderi din credite au urcat la 2,4 mld. euro, punand presiuneasupra capitalului.

Guvernul austriac se oferise sa preia o participatie la BankAustria pentru a sustine capitalizarea bancii, insa UniCredit arefuzat oferta in conditiile in care o asemenea tranzactie ar fiantrenat implicarea statului in deciziile manageriale.

Boardul UniCredit a multumit pentru sprijinul oferit si aconfirmat vointa grupului de a sustine economiile tarilor in careeste prezent. Federico Ghizzoni, responsabil cu operatiunile inEuropa Centrala si de Est, a declarat recent ca nu este avuta invedere o majorare a capitalului social al UniCredit Tiriac Bankanul acesta. Partenerul UniCredit in actionariatul bancii este omulde afaceri Ion Tiriac, cu 45% din actiuni.

Si IntesaSanpaolo, un alt mare grup italian prezent in Romania,a refuzat oferta guvernului italian de a participa la consolidareacapitalului, urmand sa emita in schimb obligatiuni pe piata decapital si sa vanda active pentru a strange 1,5 mld. euro.

In Austria, Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a fostprima institutie de credit care a acceptat ajutorul statuluiaustriac pentru consolidarea capitalului cu 2,7 mld. euro. "Nu nepare rau ca nu am asteptat ca pietele sa-si revina", a declarat unoficial al Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO