Bănci și Asigurări

Bank Leumi a ramas singura candidata pentru Eurom

04.08.2005, 19:20 24

A doua banca israeliana, Bank Leumi, a ramas singura banca cu care actionarul majoritar al Eurom Bank, grupul israelian Kolal BV, mai negociaza pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al bancii, conform unor surse apropiate Eurom. De altfel, Leumi Bank a demarat procedurile de "due-dilligence" (audit in vederea preluarii) la Eurom, prin intermediul societatii de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), afirma sursele citate.

Eurom se afla printre putinele banci independente de pe piata, care pot fi preluate de un investitor strategic alaturi de Romexterra Bank, Banca Comerciala Carpatica, sau Banca Transilvania. Conform informatiilor existente pe piata, actionarul majoritar al Eurom a mai negociat si cu o alta banca israeliana Hapo''alim, prima banca din Israel, insa discutiile s-au incheiat fara succes.

"Suntem curtati de cateva banci si fonduri care doresc sa intre ca parteneri, dar nu pot sa stiu daca va avea loc vanzarea Eurom Bank sau va fi mai degraba o participare, dat fiind ca banca este pe actiuni. Din punctul de vedere al bancii, aceasta actiune ar putea intari banca, si nu invers. Intarirea ar fi atat din punctul de vedere al capitalului, cat si al soft-ului bancar modern si al relatiilor internationale", a declarat pentru ZF Transilvania Benesh Avital, presedintele Consiliului de Administratie al Eurom Bank, ca raspuns la informatiile care circula pe piata bancara privitor la o posibila vanzare a Eurom Bank. El a confirmat interesul Bank Leumi pentru cumpararea pachetului majoritar de la Eurom, dar nu a comentat asupra audit-ului realizart de PwC

Conform informatiilor publicate cu cateva luni in urma de cotidianul israelian Maariv, valoarea tranzactiei de preluare a bancii s-ar putea situa in jurul sumei de 80 mil. dolari (63,5 milioane de euro).

Leumi se afla in plin proces de expansiune la nivel international, fiind in cautare de noi achizitii. Sucursala din Marea Britanie a bancii a preluat la inceputul anului Riggs Bank & Trust Co. pentru 25 milioane de dolari (19 milioane de euro). Eurom este detinuta de Kolal BV, o companie inregistrata in Olanda, controlata de omul de afaceri israelian Fredi Robinson. Kolal detine aproape 90% din capitalul bancii.

Actiunile Eurom sunt listat la Bursa Electronica RASDAQ, unde ultimele tranzactii s-au derulat la 0,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 57 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO