Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus aduna 500 mil. euro pentru credite in Romania si Rusia

21.06.2007, 19:17 17

Bank of Cyprus va vinde obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro, fondurile urmand sa fie utilizate pentru acordarea de credite clientilor grupului din Romania si Rusia, doua piete pe care a intrat recent.
Operatiunea face parte din programul bancii de emisiuni de obligatiuni pe termen mediu, in valoare totala de 2 miliarde de euro, a anuntat banca.
Potrivit planurilor, Bank of Cyprus ar trebui sa inceapa operatiunile in Romania in cursul acestei luni, dupa ce in decembrie anul trecut a obtinut de la BNR licenta de operare pe piata locala.
Inainte de aceasta, banca a acordat credite transfrontaliere in valoare de 100 de milioane de euro prin intermediul unui birou de reprezentare si marketing in Bucuresti.
Cipriotii si-au planificat pentru primul an de activitate in Romania active de cel putin 200 de milioane de euro, iar profitul il asteapta dupa doi ani de operatiuni. Planurile de extindere teritoriala a bancii constau in deschiderea a pana la sapte sucursale in cursul acestui an.
Pentru sediul din Bucuresti, banca a inchiriat integral suprafata de 2.600 de metri patrati a imobilului Dorobanti Business Center, constructia caruia va fi finalizata in luna iulie.
Tot la sfarsitul anului trecut cipriotii au obtinut autorizatia de functionare pentru compania de leasing din cadrul grupului, Cyprus Leasing, care este deja operationala. Societatea si-a propus sa finanteze bunuri in valoare de 40 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an.
Principalele domenii de activitate vizate sunt leasingul imobiliar, auto, dar si cel de echipamente, compania orientandu-se mai mult spre clientii corporate.
De altfel, circa 80% din jucatorii de pe piata leasingului sunt detinuti de banci. Estimarile Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) arata ca piata de profil ar putea ajunge in acest an la 4,3 miliarde de euro, dupa ce in 2006 inregistrase un nivel de 3,26 miliarde de euro.
Ritmul de crestere al pietei mai mare decat cel al altor state europene a adus anul trecut mai multi jucatori straini in Romania. Belgienii de la KBC au cumparat Romstal Leasing pentru 70 de milioane de euro, Global Finance & Leasing a trecut in portofoliul Fortis Lease, iar GE Money a achizitionat Motoractive Leasing.
Grupul Bank of Cyprus avea la sfarsitul primelor trei luni ale anului active totale de 26,2 de miliarde de euro, respectiv cat jumatate din sistemul bancar local. Profitul dupa plata impozitelor a fost de 107 milioane de euro, cu 67% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO